Reklama

Cannelloni z Włoch

Rurki na 2 min wrzuć do wrzątku. Nie jest to konieczne, jeśli całe będą przykryte sosem.

Składniki

  • 12 rurek cannelloni
  • 500 g marchwi
  • 250 g cukinii
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g startego sera gouda
  • 50 g sera gorgonzola
  • po 30 g masła i mąki
  • 500 ml bulionu
  • 100 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Obrane marchewki oraz cukinię (ze skórką) pokrój w słupki. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, smaż 2 min. Dodaj marchewkę, cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kolejne 2 min. Dopraw.

Do roztopionego masła wsyp mąkę energicznie mieszając. Wlej bulion oraz śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj oba sery. Mieszając podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Dopraw.

Rurki wypełnij warzywami. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem serowym. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy