Cannelloni z Włoch
Rurki na 2 min wrzuć do wrzątku. Nie jest to konieczne, jeśli całe będą przykryte sosem.
Składniki
- 12 rurek cannelloni
- 500 g marchwi
- 250 g cukinii
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 g startego sera gouda
- 50 g sera gorgonzola
- po 30 g masła i mąki
- 500 ml bulionu
- 100 g śmietanki kremówki 30 proc.
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Obrane marchewki oraz cukinię (ze skórką) pokrój w słupki. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, smaż 2 min. Dodaj marchewkę, cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kolejne 2 min. Dopraw.
Do roztopionego masła wsyp mąkę energicznie mieszając. Wlej bulion oraz śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj oba sery. Mieszając podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Dopraw.
Rurki wypełnij warzywami. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem serowym. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C.
Zobacz także: