Cannelloni ze szpinakiem
Klasyczny przepis na rurki makaronowe nadziewane szpinakiem.

Składniki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag kremowego białego serka
- 40 dag szpinaku
- gałka muszkatołowa
- 10 dag żółtego sera w plastrach
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 3 łyżki śmietanki 30 proc.
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebule
- 1 opakowanie cannelloni
na sos
- 1,5 szklanki mleko
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki mąka
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, przelać zimną wodą i skropić 1 łyżką oliwy. Cebulę i czosnek posiekać, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, po chwili smażenia wrzucić szpinak, dusić na małym ogniu 3-4 minuty, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pod koniec smażenia szpinak połączyć ze śmietaną, roztrzepanymi jajkami i serem kremowym. Farsz przestudzić i nadziać nim cannelloni.
Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozgrzać masło. Dodać do niego mąkę i po chwili smażenia wlewać masło cały czas mieszając. Sos doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołowa.
Do naczynia żaroodpornego wylać 1/3 sosu, ułożyć na nim cannelloni i polać resztą sosu. Wszystko obłożyć serem, można dodatkowo polać całość passatą pomidorową i zapiekać w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 40 min.
Zobacz także: