Caponata – warzywny gulasz
Caponata to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Smakuje świetnie podawana z ciepłym chlebem lub jako dodatek do mięs. Jest aromatyczna i intensywna w smaku.
Sposób przygotowania:
1. Bakłażan pokrój w plastry. Obficie posyp solą i odstaw na 15 min. Potem opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Każdy plaster smaruj małą ilością oleju (z obu stron) i obsmaż na rozgrzanej patelni. Gdy przestygnie, pokrój w małą kostkę.
2. Cebulę drobno posiekaj. Łodygi selera opłucz, pokrój w talarki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. Pomidory natnij z wierzchu ostrym nożem, sparz wrzącą wodą i usuń skórki. Pokrój w kostkę. 3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, smaż, aż stanie się szklista. Wrzuć seler, smaż ok. 5 min, aż zmięknie. Dodaj paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kolejne 5 min. Dodaj pomidory oraz oregano, wymieszaj. Duś ok. 10 min. Dodaj bakłażan, kapary, oliwki oraz rodzynki i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw.
Zobacz także: