Carbonara z domowym makaronem
Wyśmienita, włoska potrawa w wersji z domowym makaronem.
Składniki
na sos
- 170 g boczku
- 2 żółtka jaj
- 80 g drobno tartego parmezanu
- 100 – 150 ml wody po gotowaniu makaronu
- sól
- pieprz
na makaron
- 3 jajka
- 270 g mąki
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Jajka, sól i mąkę dajemy do jednej miski i ugniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto odkładamy na 30 minut zawinięte w folię spożywczą, aby odpoczęło. Po tym czasie wyrabiamy chwilę ciasto i wałkujemy, podsypując mąką, gdy jest cienkie zawijamy w rulon i kroimy. Boczek kroimy i smażymy na rozgrzanej patelni. W międzyczasie gotujemy makaron we wrzątku, około 3 minut. Ugotowany makaron dodajemy do usmażonego boczku, mieszamy, podlewamy wodą po gotowaniu makaronu i doprawiamy pieprzem. Wyłączamy gaz pod patelnią. Dodajemy parmezan oraz żółtka i szybko mieszkamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe danie posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!