Reklama

Carbonara z domowym makaronem

Wyśmienita, włoska potrawa w wersji z domowym makaronem.

Składniki na sos

  • 170 g boczku
  • 2 żółtka jaj
  • 80 g drobno tartego parmezanu
  • 100 – 150 ml wody po gotowaniu makaronu
  • sól
  • pieprz

Składniki na makaron

  • 3 jajka
  • 270 g mąki
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Jajka, sól i mąkę dajemy do jednej miski i ugniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto odkładamy na 30 minut zawinięte w folię spożywczą, aby odpoczęło. Po tym czasie wyrabiamy chwilę ciasto i wałkujemy, podsypując mąką, gdy jest cienkie zawijamy w rulon i kroimy. Boczek kroimy i smażymy na rozgrzanej patelni. W międzyczasie gotujemy makaron we wrzątku, około 3 minut. Ugotowany makaron dodajemy do usmażonego boczku, mieszamy, podlewamy wodą po gotowaniu makaronu i doprawiamy pieprzem. Wyłączamy gaz pod patelnią. Dodajemy parmezan oraz żółtka i szybko mieszkamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe danie posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy