Carpaccio z buraka
Ta wykwintna przystawka zachwyci wszystkich gości!
Składniki
- 4 średniej wielkości buraki czerwone
- 2 nieduże kwaśne jabłka
- pół pęczka koperku
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- 125 g filetu z pstrąga wędzonego
- sól, pieprz, cukier
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1. Buraki myjemy, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy od wrzenia około 40 minut. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Na szatkownicy ścieramy buraki na bardzo cienkie plastry, odstawiamy.
2. Jabłka myjemy, kroimy na pół i od środka, z każdej połówki odkrawamy po dwa cienkie plastry. Następnie połówki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Następnie dodajemy do octu balsamicznego, doprawiamy pieprzem, solą, cukrem i mieszamy z oliwą z oliwek, by powstał sos. Pstrąga dzielimy na 8 części.
3. Plastry buraków układamy na czterech talerzach. Na każdym kładziemy plaster jabłka, po 2 kawałki pstrąga, posypujemy jabłkiem w kostkach i polewamy sosem koperkowym i od razu podajemy.
Zobacz także: