Reklama

Carpaccio z buraka

Ta wykwintna przystawka zachwyci wszystkich gości!

Składniki

  • 4 średniej wielkości buraki czerwone
  • 2 nieduże kwaśne jabłka
  • pół pęczka koperku
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g filetu z pstrąga wędzonego
  • sól, pieprz, cukier
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

1. Buraki myjemy, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy od wrzenia około 40 minut. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Na szatkownicy ścieramy buraki na bardzo cienkie plastry, odstawiamy. 

2. Jabłka myjemy, kroimy na pół i od środka, z każdej połówki odkrawamy po dwa cienkie plastry. Następnie połówki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Następnie dodajemy do octu balsamicznego, doprawiamy pieprzem, solą, cukrem i mieszamy z oliwą z oliwek, by powstał sos. Pstrąga dzielimy na 8 części. 

Reklama

3. Plastry buraków układamy na czterech talerzach. Na każdym kładziemy plaster jabłka, po 2 kawałki pstrąga, posypujemy jabłkiem w kostkach i polewamy sosem koperkowym i od razu podajemy. 

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy