Cebula faszerowana z sosem
Ser możemy zastąpić boczkiem wędzonym.
1. Cebule obieramy i z każdej odkrawamy czubki na 1/4 wysokości. Następnie wyjmujemy środek, zostawiając 2-3 warstwy. Wyjęte z cebul części kroimy w drobną kostkę.
2. Na rozgrzanym maśle smażymy połowę posiekanej cebuli. Dodajemy kaszę jaglaną, którą podlewamy 1/4 l bulionu i gotujemy 20 minut, studzimy.
3. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy, a ser wędzony kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do kaszy z cebulą, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Powstałym farszem wypełniamy cebule, które układamy w żaroodpornym naczyniu. Podlewamy 1/4 l bulionu i zapiekamy 30 minut w 180ºC.
4. Umytą paprykę kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy paprykę i pozostałą posiekaną cebulę, uzupełniamy 1/4 l bulionu i dusimy, aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy ajwar, zaprawiamy mąką i gotujemy 5 minut. Sos wylewamy na talerze, a w nim ustawiamy cebule.