Reklama

Cebula faszerowana z sosem

Ser możemy zastąpić boczkiem wędzonym.


Składniki dla: 2

Składniki

  • 6 dużych cebul
  • 75 g kaszy jaglanej
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • czerwona papryka
  • 75 g wędzonego żółtego sera
  • 20 g masła
  • łyżka mąki
  • 100 g sosu ajwar
  • pieprz i sól
  • olej

1. Cebule obieramy i z każdej odkrawamy czubki na 1/4 wysokości. Następnie wyjmujemy środek, zostawiając 2-3 warstwy. Wyjęte z cebul części kroimy w drobną kostkę.

2. Na rozgrzanym maśle smażymy połowę posiekanej cebuli. Dodajemy kaszę jaglaną, którą podlewamy 1/4 l bulionu i gotujemy 20 minut, studzimy.

3. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy, a ser wędzony kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do kaszy z cebulą, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Powstałym farszem wypełniamy cebule, które układamy w żaroodpornym naczyniu. Podlewamy 1/4 l bulionu i zapiekamy 30 minut w 180ºC.

Reklama

4. Umytą paprykę kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy paprykę i pozostałą posiekaną cebulę, uzupełniamy 1/4 l bulionu i dusimy, aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy ajwar, zaprawiamy mąką i gotujemy 5 minut. Sos wylewamy na talerze, a w nim ustawiamy cebule.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy