Cebula w roli głównej

Cebulowe krążki
Cebulowe krążki123RF/PICSEL

Cebulowe krążki

Składniki

  • 3 duże cebule,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól

Konfitura z cebuli

Składniki

  • 5-6 dużych czerwonych cebul,
  • 6 łyżek oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 100 ml czerwonego lub białego wytrawnego wina,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • 3 listki laurowe,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • sól,
  • pieprz
Minitarty
Minitarty123RF/PICSEL

Minitarty

Składniki

na ciasto

  • 25 dag mąki pszennej,
  • 10 dag masła lub margaryny,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1/4 łyżeczki soli

na farsz

  • 10 średnich cebul,
  • 300 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego,
  • 4 jajka,
  • 10 dag startego żółtego sera, np. gouda,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz
Cebula faszerowana
Cebula faszerowana123RF/PICSEL

Cebula faszerowana mięsem

Składniki

  • 8 dużych żółtych cebul,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1/2 czerstwej kajzerki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 25 dag mielonego mięsa, np. wieprzowego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 5 średnich pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki bulionu,
  • 8 łyżek startego żółtego sera,
  • np. gouda,
  • sól,
  • pieprz
Doskonałość Mody 2019Styl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?