Cebula w roli głównej
Najczęściej wykorzystujemy ją jako dodatek. Ale cebula może też być głównym składnikiem wielu potraw.
Cebule obierz z łupin i pokrój w krążki o grubości 10-15 mm. Rozdziel je, włóż do miski i zalej zimną wodą. Odstaw na ok. 20 min - po tym czasie oddzieli się od krążków cienka, przeźroczysta błonka, którą należy usunąć.
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj mikserem (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Zanurz w cieście krążki cebuli a następnie ułóż je na drucianej kratce, aby spłynął z nich nadmiar ciasta. Do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą i obtocz w niej krążki cebuli. Smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem chili lub ketchupem.
Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w cienkie krążki lub posiekaj w niezbyt drobną kostkę. Do garnka wlej olej, gdy będzie mocno rozgrzany, dodaj cebulę. Zmniejsz ogień, duś ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Dodaj cukier, duś 3-5 minut. Następnie dodaj listki laurowe, granulowany czosnek, suszoną żurawinę, wino oraz wodę. Duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 60 minut, aż cały płyn wyparuje a cebula będzie miękka, gęsta i brązowa. Na koniec wlej sok z cytryny oraz ocet balsamiczny i podgrzewaj jeszcze ok. 3 min. Usuń listki laurowe, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Konfiturę z cebuli przełóż do wy-parzonych słoiczków. Mocno zakręć, postaw na 10 min do góry dnem. Przechowuj w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Podawaj jako dodatek do serów, mięs, pasztetów, sałatek, wytrawnych tart oraz babeczek na ciepło lub zimno.
Rada: Możesz przygotować konfiturę ze znacznie większej ilości cebuli, włożyć do słoiczków i zapasteryzować. Taki zapas zawsze przyda się w domu.
Do mąki dodaj zimne masło lub margarynę, posiekaj nożem. Dodaj żółtko, sól oraz śmietanę. Szybko wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż do lodówki na ok. 1 godz.
Cebulę obierz z łupin, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Gdy przestygnie przełóż ją do miski, dodaj śmietanę lub jogurt, rozmącone jajka oraz starty żółty ser. Wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i ostrym nożem wytnij z niego krążki. Foremki lub żaroodporne miseczki wyłóż krążkami ciasta, przykryj arkuszem papieru do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz 10 minut w temp. 180°C. Lekko wystudzone korpusy napełnij przygotowanym farszem. Wstaw do piekarnika, piecz 20-30min. Podawaj na ciepło lub zimno.
Cebule obierz z łupin, z każdej zetnij wierzch. Włóż je do osolonej wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, następnie osącz. Gdy przestygną z każdej wydrąż środek, zostawiając przynajmniej 2 wierzchnie warstwy. Jeśli na dnie cebuli powstał otwór, przykryj go kawałkiem wyjętej wcześniej cebulowej łuski.
Bułkę kajzerkę namocz w mleku. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć pokrojone pieczarki, smaż tak długo, aż odparuje z nich cały płyn. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość smaż jeszcze ok. 2 min. Do miski włóż mięso, wystudzone pieczarki, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Cebule nadziej przygotowanym farszem. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem, ułóż w nim cebule i podlej bulionem. Piecz ok. 45 min w temperaturze 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia wierzchy cebul posyp serem.
Zobacz także: