Cebularze orkiszowe
Te wspaniałe bułki pochodzą z Kresów Wschodnich. Zwane białysami, były uwielbiane od Białegostoku po Lublin. Występowały w różnych wariantach, łączyło je to, że ciasto zazwyczaj wykonywano z białej mąki na oleju i wodzie. Do receptury dodałam orkiszu nie tylko ze względu na jego właściwości zdrowotne, ale również wyjątkowy smak, który idealnie się komponuje ze smażoną cebulą. Orkisz ma również inną strukturę, dzięki czemu ciasto wydaje się kruche.
Przygotowanie:
Przygotuj średnią miskę, patelnię i blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia). Rozpuść i wystudź masło. Podgrzej mleko do temperatury ciała, przelej do średniej miski, rozpuść w nim drożdże i cukier, odstaw na 5 minut.
Do składników w misce dodaj mąkę, jajo i sól, wymieszaj dokładnie i wlej masło. Zagniataj, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie, a ciasto nabierze elastyczności i miękkości. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny. Cebulę pokrój w pióra, powoli usmaż ją na maśle, aż stanie się szklista, ale nie brązowa. Dodaj mak i dokładnie zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Ciasto przełóż na blat, podziel na 6 równych porcji, utocz kulki i ułóż je na blaszce. Ugniatając ciasto od środka, rozciągnij je w stronę krawędzi, tak żeby powstał placuszek przypominający minipizzę. Na śro- wypieki drożdżowe 121 dek nałóż farsz z cebuli i maku, przykryj wszystko ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz cebularze przez 20-25 minut.
Fragment książki Sabiny Francuz "Mąka i woda". Wydawnictwo Znak Koncept.
Zobacz także:
Piotr Kraśko i jego żona Karolina mają ogromne problemy! Niepokojące wieści z Gałkowa!
Meghan Markle to zrobiła! Na stałe odcięła księcia Harry'ego od rodziny