Chaczapuri
Przepis na ten niezwykły gruziński placek dostałem od mojego kolegi Gruzina.
Prowadzi on we Wrocławiu mały barek, w którym podaje tylko cztery rodzaje chaczapuri i wodę mineralną. Zawsze, gdy go odwiedzam, jest tam pełno ludzi. Wszyscy pałaszują placki z serem, fasolą lub mięsem, popijając bogatą w minerały gruzińską wodą. Chaczapuri w wolnym tłumaczeniu oznacza "ser i chleb" - niezwykła prostota, bez zbędnych dodatków i przypraw, mimo że w gruzińskiej kuchni ich nie brakuje. W Polsce trudno kupić ser, którego używa się do tego dania w Gruzji. Jednak Gio zmieszał dostępne u nas gatunki, uzyskując smak zbliżony do oryginału.
Składniki:
250 g twardej mozzarelli
150 g twardego sera solankowego (typu bałkańskiego, idealny jest góralski bundz)
Ciasto właściwe:
10 g świeżych drożdży
200 ml wody
500 g mąki pszennej
100 ml oleju
Sposób przygotowania:
1. W misce rozpuścić drożdże w wodzie.
2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oleju i serów, wymieszać na jednolitą masę, pod koniec dodać olej i wyrobić, wtłaczając olej w ciasto.
3. Przełożyć na stolnicę i zagniatać przez około 6-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.
4. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Można skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu.
5. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość. Jeśli zwiększy ją potrójnie lub nawet poczwórnie, nie jest to błąd, a wręcz przeciwnie.
6. W trakcie wyrastania ciasta zetrzeć sery na tarce o grubych oczkach i wymieszać. Podzielić na 4 części i uformować kule.
7. Ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę i podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Na środek położyć kulkę sera. Zawinąć boki ciasta, aby obkleić cały ser. Dokładnie zlepić. Ułożyć na stolnicy zlepieniem do dołu. Ponownie rozwałkować na płaski placek o średnicy 20 cm. Na środku placka zrobić dziurkę, ale tylko w górnej warstwie ciasta. Będzie przez nią uchodzić para z roztapiającego się sera.
8. Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Piec placki pojedynczo na obsypanej mąką blaszce przez 15 minut.
9. Pokroić jak pizzę, serwować na ciepło.
Przepis pochodzi z książki "Chleb. Domowa piekarnia" Piotra Kucharskiego