Chaczapuri
Przepis na chaczapuri pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zdrowa kuchnia rodzinna".
Składniki
- 1¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- ¾ szklanki mleka owsianego
- 2 łyżki masła klarowanego
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 10 g drożdży
dodatkowe
- 100 g mozarelli
- 100 g fety
- 100 g twarogu białego
- 4 jajka (opcjonalnie)
Chaczapuri - przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku owsianym z ½ łyżeczki cukru, następnie dodajemy przesianą mąkę, sól oraz masło klarowane i zagniatamy ciasto (najlepiej robotem kuchennym).
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Mozarellę ścieramy na grubej tarce i mieszamy z pokruszoną fetą i twarogiem. Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 części. Z każdej części zagniatamy kulkę i wałkujemy na okrągły placek, na blacie podsypanym mąką. Rogi ciasta sklejamy tak, żeby powstała łódeczka.
Do środka nakładamy ¼ przygotowanego farszu. Pieczemy w temperaturze 250°C (góra/dół) przez około 15 minut, aż ciasto i ser ładnie się przyrumienią. Pod koniec pieczenia możemy wbić na wierzch po jednym jajku, ale u nas bardziej wszystkim smakuje chaczapuri z samymi serami.
Zobacz inne przepisy z książki "Zdrowa kuchnia rodzinna":