Chałka faszerowana owocami smażona w jajku / krem angielski
Przepis na pyszną chałkę z owocami pochodzi z książki "Jakubiak lokalnie".
Składniki na 4 porcje:
4 siedmiocentymetrowe plastry chałki
8 truskawek
½ kieliszka poziomek
kieliszek czerwonych porzeczek bez gałązek
łyżeczka cukru wanilinowego
2 jajka
¼ szklanki mleka
masło do smażenia
Krem:
250 ml tłustego mleka
½ laski wanilii
3-4 żółtka
2-3 łyżki cukru pudru
Każdy kawałek chałki natnij przez środek tak, aby powstała kieszeń. Owoce wymieszaj z cukrem waniliowym i lekko rozgnieć. Nafaszeruj nimi kieszenie. Obtocz faszerowaną chałkę w mleku wymieszanym z jajkiem. Na patelni rozpuść masło i smaż bułki na małym ogniu. W metalowej misce wymieszaj mleko, ziarna wanilii, żółtka i cukier puder na jednolitą masę. Na małym ogniu postaw garnuszek do połowy wypełniony wodą. Gdy zacznie parować, wstaw do niego miskę z sosem i energicznie mieszając, doprowadź do ścięcia jajek.
Chałkę polej sosem tuż przed podaniem.