Reklama

Chałka z bananem i masłem orzechowym w słonym karmelu

Podkręć smak chałki! Polecamy prosty przepis na urozmaicenie tego słodkiego pieczywa - z domowym masłem orzechowym i słonym karmelem.

Składniki

  • 1 chałka
  • szczypta soli
  • mix orzechów
  • banana
  • 300 g cukru
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml oleju
  • łyżkę masła do przesmażenia chałki
  • płatki kokosowe do dekoracji

Cukier skarmelizować w rondelku, wlać śmietankę i podgrzewać do zagotowania, dodać szczyptę soli.

Mix orzechów włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wrzucić orzechy do blendera, dodać olej, sól i miód i zmiksować na gładką masę.

Na grillowej patelni podsmażyć do zarumienienia kawałki chałki na masełku. Po zdjęciu z patelni ułożyć na talerzu, posmarować domowym masłem orzechowym, ułożyć plasterki banana, oblać słonym karmelem i opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy