Chałka z bananem i masłem orzechowym w słonym karmelu
Podkręć smak chałki! Polecamy prosty przepis na urozmaicenie tego słodkiego pieczywa - z domowym masłem orzechowym i słonym karmelem.
Składniki
- 1 chałka
- szczypta soli
- mix orzechów
- banana
- 300 g cukru
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki miodu
- 50 ml oleju
- łyżkę masła do przesmażenia chałki
- płatki kokosowe do dekoracji
Cukier skarmelizować w rondelku, wlać śmietankę i podgrzewać do zagotowania, dodać szczyptę soli.
Mix orzechów włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wrzucić orzechy do blendera, dodać olej, sól i miód i zmiksować na gładką masę.
Na grillowej patelni podsmażyć do zarumienienia kawałki chałki na masełku. Po zdjęciu z patelni ułożyć na talerzu, posmarować domowym masłem orzechowym, ułożyć plasterki banana, oblać słonym karmelem i opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!