Reklama

Chili con carne

Chili con carne to oryginalne meksykańskie danie. Serwuje się do niego kwaśną zimną śmietanę dla złagodzenia palącego smaku. Podawaj je z ryżem lub tor tillą, ale dobrze smakuje też z chlebem.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 50 dag mielonej wołowiny, 1 szklanka czerwonej fasoli, 3 kolorowe papryki, 2 cebule, 1 puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1/2 paczki mrożonej małej kukurydzy, 4 łyżki
  • koncentratu pomidorowego, olej po 1/2 łyżeczki chili i kminu rzymskiego, sól, pieprz

Fasolę zalać wodą dzień przed gotowaniem, moczyć całą noc. Zmienić wodę, ugotować do miękkości, schłodzić w wodzie, w której się gotowała, odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Papryki umyć, pokroić w paski. Czosnek posiekać.

Mięso usmażyć na 1 łyżce oleju. Na drugiej patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i paski papryki. Smażyć 10 min. Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawić, wymieszać z mięsem.

Kolby rozmrozić, pokroić w cienkie plastry, dodać do podsmażonego mięsa i warzyw, dołożyć ugotowaną fasolę. W razie potrzeby dolać wody, dusić całość na wolnym ogniu przez ok. pół godziny. Przed podaniem doprawić, ozdobić kawałkami papryki.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy