Chili con carne
Chili con carne to oryginalne meksykańskie danie. Serwuje się do niego kwaśną zimną śmietanę dla złagodzenia palącego smaku. Podawaj je z ryżem lub tor tillą, ale dobrze smakuje też z chlebem.
Fasolę zalać wodą dzień przed gotowaniem, moczyć całą noc. Zmienić wodę, ugotować do miękkości, schłodzić w wodzie, w której się gotowała, odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Papryki umyć, pokroić w paski. Czosnek posiekać.
Mięso usmażyć na 1 łyżce oleju. Na drugiej patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i paski papryki. Smażyć 10 min. Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawić, wymieszać z mięsem.
Kolby rozmrozić, pokroić w cienkie plastry, dodać do podsmażonego mięsa i warzyw, dołożyć ugotowaną fasolę. W razie potrzeby dolać wody, dusić całość na wolnym ogniu przez ok. pół godziny. Przed podaniem doprawić, ozdobić kawałkami papryki.