Reklama

Chili con carne z fasolą i kolendrą

Niedrogie mięso mielone sprawdza się w różnych potrawach. Jest pyszne w formie pieczeni, pulpetów z dodatkiem ziół, a także jako zapiekanka lub farsz do ciasta. Dobre na szybki i smaczny obiad.

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • żółta papryka
  • cukinia
  • marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • cebula
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • puszka passaty pomidorowej
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • kolendra
  • 4 pszenne tortille
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Na 2-3 łyżkach oleju podsmaż mięso mielone. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, sól, pieprz, chili i kmin rzymski. Smaż wszystko 10 min. 

2. Dodaj oczyszczone oraz pokrojone: paprykę, marchew i cukinię. Podsmażaj przez 5 minut i wlej bulion. Duś kolejne 5 minut i wlej passatę. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 25 min, a potem dodaj fasolę. 

3. Podawaj chili con carne posypane posiekaną kolendrą, z dodatkiem tortilli.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy