Chilijskie chlebki Sopaipillas
Łatwo je zrobić i mają sporo zastosowań. Chilijskie chlebki sopaipillas są podawane zarówno na ostro z sosem pebre jak i na słodko w syropie ze skórką pomarańczową.
Składniki
- Szklanka puree z dyni
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki mleka
- Olej do smażenia
Wymieszaj mąkę z sodą i solą, zrób zagłębienie. Wlej roztopione masło, mleko, dodaj dynię. Wyrób na elastyczne ciasto. Rozwałkuj na grubość 5-7 mm i wycinaj krążki za pomocą szklanki. Ponakłuwaj je widelcem i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Osusz na ręcznikach papierowych.
Doskonale smakują z chilijskim sosem pebre.