Chilijskie chlebki Sopaipillas

Łatwo je zrobić i mają sporo zastosowań. Chilijskie chlebki sopaipillas są podawane zarówno na ostro z sosem pebre jak i na słodko w syropie ze skórką pomarańczową.

Smaż na głębokim tłuszczu
Smaż na głębokim tłuszczu123RF/PICSEL

Składniki

  • Szklanka puree z dyni
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki mleka
  • Olej do smażenia

Wymieszaj mąkę z sodą i solą, zrób zagłębienie. Wlej roztopione masło, mleko, dodaj dynię. Wyrób na elastyczne ciasto. Rozwałkuj na grubość 5-7 mm i wycinaj krążki za pomocą szklanki. Ponakłuwaj je widelcem i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Osusz na ręcznikach papierowych.

Doskonale smakują z chilijskim sosem pebre.

Sopaipillas z sosem pebre
Sopaipillas z sosem pebre123RF/PICSEL
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas