Reklama

Chińskie kontrasty

Chińska kuchnia w niespotykany nigdzie indziej sposób łączy "kontrastowe" smaki: słodki z kwaśnym czy ostrym. Podstawowe składniki posiłków to różne gatunki mięs oraz warzywa. Dodatki - makaron i ryż.

Ryba słodko-kwaśna

200 g filetów z soli; łyżka mąki kukurydzianej; białko; łyżka wódki; łyżka białego octu winnego; sól; imbir, natka pietruszki; 250 ml bulionu rybnego.

Filety pokroić w niewielkie kawałki. Ubić białko na lekką pianę i osolić. Dodać wódkę i 3/4 mąki kukurydzianej. Wymieszać i ubić na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Otoczyć rybę w cieście, smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. Zagotować niewielką ilość bulionu, dodać imbir, resztę mąki, ocet oraz cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Wrzucić rybę i zagotować. Przed podaniem przybrać pietruszką.

Reklama

Wieprzowina chop-suey

150 g wieprzowiny; 100 g kalafiora; 1 cebulka dymka, marchewka, zielona papryka, fasolka szparagowa; 2 pomidory; łyżka mąki kukurydzianej; łyżka białego wina, łyżka sosu sojowego; 0,5 łyżki cukru; 0,5 łyżeczki imbiru; 2 łyżki bulionu mięsnego; olej.

Cebulę, marchewkę, paprykę i fasolkę pokroić w drobne plasterki, kalafior podzielić na drobne części. Warzywa te zanurzyć na kilkanaście minut we wrzątku. Pomidory pokroić w ćwiartki. Mięso pokroić w cienkie paski, pokropić sosem sojowym i oprószyć mąką. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, stale mieszając, przez około 3 minuty. Odsączyć. Na patelnię wrzucić cebulę, dodać imbir i smażyć przez ok. minutę. Dodać pozostałe warzywa, cukier, sól. Po chwili dodać mięso, bulion i całość podsmażyć jeszcze przez minutę.

Szynka w miodzie

250 g szynki; 4 łyżki miodu płynnego; 2 łyżki mąki kukurydzianej; 2 plastry ananasa; 2 jaja; sól; olej.

Szynkę pokroić w wąskie paski o grubości około 1 cm i długości 5 cm. Jaja rozbełtać, dodać mąkę i wyrobić jednolitą masę. Obtoczyć w niej szynkę i smażyć na rozgrzanym oleju, aż uzyska ona jasnobrązowy kolor. Miód wymieszać z 2 łyżkami oleju i podsmażyć na patelni do zbrązowienia. Dodać szynkę i stale mieszając smażyć jeszcze kilka minut. Ostudzić i przybrać kawałkami ananasa.

Kasztany w syropie

Składniki: 250 g kasztanów jadalnych; 70 g cukru; 2 łyżki sherry; 0,5 łyżeczki przyprawy "pięć zapachów"; pół cytryny, 700 ml wody.

Obrane kasztany wrzucić do rondla wypełnionego zimną wodą. Dodać przyprawę "5 zapachów", wymieszać i zagotować. Usunąć tworzący się na powierzchni "kożuch". Posłodzić i gotować na małym ogniu, często mieszając przez ok. 30 minut. Pod koniec doprawić sokiem z połowy cytryny i alkoholem. Nałożyć do miseczek i polać powstałym podczas gotowania syropem.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy