Chipsy prosto z morza

Ten ceniony na całym świecie morski przysmak jest doskonały jako przystawka, przekąska, dodatek do sałatek.

Krążki z kalmarów to wyśmienita przekąska do piwa. Zdrowsza od paluszów czy chipsów!
Krążki z kalmarów to wyśmienita przekąska do piwa. Zdrowsza od paluszów czy chipsów!123RF/PICSEL

Są delikatne w smaku, pachną morzem i są słodkawe. Podaje się je z białym, dobrze schłodzonym winem. Proste w przygotowaniu, urozmaicą twoje menu.

Przed pieczeniem, smażeniem lub duszeniem usuń macki, głowę, chrząstkę, trzeba też oczyścić wnętrzności i zdjąć skórę z mięczaka. Potem umyj je zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz też kupić mrożone kalmary, wtedy rozmrażaj je w chłodnej wodzie. Aby nie były gumowate, gotuj je bardzo krótko, albo dla odmiany długo i najlepiej w sosie.

Swieże kalmary możesz nadziać dowolnym farszem, np serem, szpinakiem i oliwkami i grillować
Swieże kalmary możesz nadziać dowolnym farszem, np serem, szpinakiem i oliwkami i grillować123RF/PICSEL

Prosta przekąska

Potrawka z kalmarów

Sałatka z kalmarami

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?