Chleb herbaciany z owocami
1. Rodzynki i żurawinę namaczamy w wodzie, odcedzamy. Łączymy z kandyzowaną skórką pomarańczową oraz imbirem, dodajemy cukier brązowy, mieszamy.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i stopniowo łączymy z naparem herbacianym. Do powstałego ciasta dodajemy partiami owoce. Na koniec wybijamy jajo, mieszamy.
3. Prostokątną blachę długości ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch i pieczemy 90-105 minut w 150ºC.
4. Chleb zostawiamy na 5-10 minut w blasze, a następnie wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy na deskę lub talerz. Możemy wierzch polać płynnym miodem. Kroimy na kromki i podajemy np. z konfiturami.