Reklama

Chleb razowy ze słonecznikiem

Aromatyczny, smaczny i zdrowy, bo bez ulepszaczy.

Składniki

  • 4-5 łyżek zakwasu
  • 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000)
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 i ½ szklanki pestek słonecznika
  • 500-600 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • Ponadto: papier do pieczenia lub olej, oraz otręby, np. żytnie lub pszenne

Składniki na zakwas:

  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 2 szklanki przegotowanej wody

Przygotowanie:

Przygotuj zakwas. Do dużego wyparzonego i wytartego do sucha słoika wsyp ½ szklanki mąki żytniej, wlej ½ szklanki przegotowanej wody o temp. pokojowej i dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godz. Po tym czasie dokarm zakwas, czyli ponownie dodaj pół szklanki mąki oraz pół szklanki wody, wymieszaj i odstaw na 24 godz. Czynność powtórz 3 i 4 dnia.

Po ok. 3 godz. od ostatniego dokarmiania zakwas jest już gotowy do użycia. Potem zakwas należy dokarmiać codziennie - wystarczą 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. Jeśli chleb nie będzie pieczony zbyt często, zakwas przechowuj w lodówce (max. 10 dni). Po tym czasie wyjmij, zostaw na 2-3 godz. w temp. pokojowej i dokarm (2 łyżki mąki i 2 łyżki przegotowanej wody). Po 3 godz. będzie gotowy do wypieku chleba.

Reklama

Do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp mąkę żytnią oraz sól. Dodaj pestki słonecznika, zakwas oraz wodę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, by składniki ciasta się połączyły

Podłużną foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i wysyp otrębami. Przełóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 godz., by ciasto wyrosło. Usuń folię. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch ciasta wodą, potem posyp otrębami.

Piekarnik nagrzej do temp. 240°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 10 min. Następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz ok. 50 min. Wystudź w uchylonym piekarniku. Rada: Jeśli wolisz, by skórka chleba była miękka, przestudzony chleb włóż do foliowego woreczka. Część ziaren słonecznika można zastąpić pestkami dyni lub sezamem.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy