Reklama

Chlebek bananowy z orzechami pekan

Smakowity, odżywczy i wegański deser - wilgotny chlebek bananowy z wanilią i orzechami.


Składniki

  • banany – 3 sztuki (360 g)
  • olej rzepakowy – 4 łyżki (40 g)
  • wanilia – ziarenka z 1/3 laski lub 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • mąka owsiana pełnoziarnista – 2 szklanki (240 g)
  • sól – szczypta
  • proszek do pieczenia (jeśli potrzebujesz, to bezglutenowy) – 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • kakao gorzkie – 2 łyżki (20 g)
  • orzechy pekan lub włoskie – 2 łyżki (30 g)
  • opcjonalnie: syrop klonowy lub daktylowy – 2 łyżki (20 g),
  • banan – 1 sztuka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Banany miksujemy z olejem i wanilią na gładką masę. Jeśli dosładzamy masę syropem, dodajemy go w tym momencie. Mąkę owsianą mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i posiekanymi orzechami (część odkładamy do dekoracji). Suche składniki łączymy z mokrymi. Masę wylewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy według uznania posiekanymi orzechami i/lub przekrojonym wzdłuż bananem. Wstawiamy do piekarni - ka rozgrzanego do temperatury 200°C mniej więcej na 30 minut (pieczemy, aż wbity w chlebek patyczek będzie suchy). Chlebek wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Reklama

Porady #OkiemDietetyka 

- Aby chlebek bananowy był mniej kleisty, zmieszaj mąkę owsianą pół na pół z mąką orkiszową lub pszenną (zawierają gluten). Warto też wypróbować odtłuszczoną mąkę migdałową. 

- Jeżeli chcesz upiec chlebek w 100% bezglutenowy, sięgnij po mąkę owsianą certyfikowaną albo gotową mieszankę do wypieków bez glutenu. Wybierz także bezglutenowy proszek do pieczenia. 

- Jeśli nie masz mąki owsianej, zmiksuj płatki owsiane w młynku lub malakserze. Efekt będzie niemal identyczny. 

- Do chlebka możesz też dodać inne bakalie, np. suszone śliwki, żurawinę lub migdały. Doskonałym dodatkiem smakowym będą również przyprawy korzenne.

Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek. Przepisy znane i nowe", wydawnictwo Publicat, premiera: 24 lutego 2021.




Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy