Chlebek bananowy z orzechami pekan
Smakowity, odżywczy i wegański deser - wilgotny chlebek bananowy z wanilią i orzechami.
Sposób przygotowania:
Banany miksujemy z olejem i wanilią na gładką masę. Jeśli dosładzamy masę syropem, dodajemy go w tym momencie. Mąkę owsianą mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i posiekanymi orzechami (część odkładamy do dekoracji). Suche składniki łączymy z mokrymi. Masę wylewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy według uznania posiekanymi orzechami i/lub przekrojonym wzdłuż bananem. Wstawiamy do piekarni - ka rozgrzanego do temperatury 200°C mniej więcej na 30 minut (pieczemy, aż wbity w chlebek patyczek będzie suchy). Chlebek wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Porady #OkiemDietetyka
- Aby chlebek bananowy był mniej kleisty, zmieszaj mąkę owsianą pół na pół z mąką orkiszową lub pszenną (zawierają gluten). Warto też wypróbować odtłuszczoną mąkę migdałową.
- Jeżeli chcesz upiec chlebek w 100% bezglutenowy, sięgnij po mąkę owsianą certyfikowaną albo gotową mieszankę do wypieków bez glutenu. Wybierz także bezglutenowy proszek do pieczenia.
- Jeśli nie masz mąki owsianej, zmiksuj płatki owsiane w młynku lub malakserze. Efekt będzie niemal identyczny.
- Do chlebka możesz też dodać inne bakalie, np. suszone śliwki, żurawinę lub migdały. Doskonałym dodatkiem smakowym będą również przyprawy korzenne.
Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek. Przepisy znane i nowe", wydawnictwo Publicat, premiera: 24 lutego 2021.