Chlebek bananowy z orzechami pekan

Smakowity, odżywczy i wegański deser - wilgotny chlebek bananowy z wanilią i orzechami.

 Do chlebka możesz też dodać inne bakalie, np. suszone śliwki, żurawinę lub migdały. Doskonałym dodatkiem smakowym będą również przyprawy korzenne
Do chlebka możesz też dodać inne bakalie, np. suszone śliwki, żurawinę lub migdały. Doskonałym dodatkiem smakowym będą również przyprawy korzennemateriały prasowe

Składniki

  • banany – 3 sztuki (360 g)
  • olej rzepakowy – 4 łyżki (40 g)
  • wanilia – ziarenka z 1/3 laski lub 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • mąka owsiana pełnoziarnista – 2 szklanki (240 g)
  • sól – szczypta
  • proszek do pieczenia (jeśli potrzebujesz, to bezglutenowy) – 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • kakao gorzkie – 2 łyżki (20 g)
  • orzechy pekan lub włoskie – 2 łyżki (30 g)
  • opcjonalnie: syrop klonowy lub daktylowy – 2 łyżki (20 g),
  • banan – 1 sztuka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Banany miksujemy z olejem i wanilią na gładką masę. Jeśli dosładzamy masę syropem, dodajemy go w tym momencie. Mąkę owsianą mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i posiekanymi orzechami (część odkładamy do dekoracji). Suche składniki łączymy z mokrymi. Masę wylewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy według uznania posiekanymi orzechami i/lub przekrojonym wzdłuż bananem. Wstawiamy do piekarni - ka rozgrzanego do temperatury 200°C mniej więcej na 30 minut (pieczemy, aż wbity w chlebek patyczek będzie suchy). Chlebek wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Porady #OkiemDietetyka 

- Aby chlebek bananowy był mniej kleisty, zmieszaj mąkę owsianą pół na pół z mąką orkiszową lub pszenną (zawierają gluten). Warto też wypróbować odtłuszczoną mąkę migdałową. 

- Jeżeli chcesz upiec chlebek w 100% bezglutenowy, sięgnij po mąkę owsianą certyfikowaną albo gotową mieszankę do wypieków bez glutenu. Wybierz także bezglutenowy proszek do pieczenia. 

- Jeśli nie masz mąki owsianej, zmiksuj płatki owsiane w młynku lub malakserze. Efekt będzie niemal identyczny. 

- Do chlebka możesz też dodać inne bakalie, np. suszone śliwki, żurawinę lub migdały. Doskonałym dodatkiem smakowym będą również przyprawy korzenne.

Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek. Przepisy znane i nowe", wydawnictwo Publicat, premiera: 24 lutego 2021.


Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek
Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłekmateriały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?