Chlebek z wyspy Vis nadziewany pomidorami
Śródziemnomorski przysmak.
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży w proszku
50 ml oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
800 g pomidorów całych bez skórki
80 g filetów z sardeli
3 cebule
50 ml białego wina
1 łyżeczka Vegety
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
100 ml oliwy z oliwek extra virgin
pieprz
Przygotowanie:
Z mąki, soli, drożdży, oliwy i około 330 ml letniej wody zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać rozdrobnione wcześniej pomidory, wlać wino, doprawić Vegetą, pieprzem i oregano. Całość dusić na małym ogniu około 20 minut, odstawić do wystygnięcia. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować na grubość 1,5 cm i ułożyć na naoliwionej tortownicy (o średnicy około 30 cm), tak by wystawało poza brzegi formy. Na ciasto wyłożyć nadzienie i słone sardele. Drugą część ciasta rozwałkować tak, by zakryć sardele. Dolny brzeg ciasta przerzucić na górny i skleić. Chlebek posmarować oliwą z oliwek, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-40 minut. Doskonale smakuje na ciepło, jak również schłodzony.
Wskazówka:
Przed samym pieczeniem chlebek można odstawić na 10 minut, żeby ciasto troszkę urosło. Świeżo upieczony chlebek przykryć na kilka minut i odstawić do wystygnięcia.