Reklama

Chlebek z wyspy Vis nadziewany pomidorami

Śródziemnomorski przysmak.

Składniki na ciasto:

600 g mąki pszennej

1 opakowanie drożdży w proszku

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:

800 g pomidorów całych bez skórki

80 g filetów z sardeli

3 cebule

50 ml białego wina

1 łyżeczka Vegety

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka cukru

100 ml oliwy z oliwek extra virgin

pieprz

Przygotowanie:

Z mąki, soli, drożdży, oliwy i około 330 ml letniej wody zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać rozdrobnione wcześniej pomidory, wlać wino, doprawić Vegetą, pieprzem i oregano. Całość dusić na małym ogniu około 20 minut, odstawić do wystygnięcia. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować na grubość 1,5 cm i ułożyć na naoliwionej tortownicy (o średnicy około 30 cm), tak by wystawało poza brzegi formy. Na ciasto wyłożyć nadzienie i słone sardele. Drugą część ciasta rozwałkować tak, by zakryć sardele. Dolny brzeg ciasta przerzucić na górny i skleić. Chlebek posmarować oliwą z oliwek, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-40 minut. Doskonale smakuje na ciepło, jak również schłodzony.

Reklama

Wskazówka:

Przed samym pieczeniem chlebek można odstawić na 10 minut, żeby ciasto troszkę urosło. Świeżo upieczony chlebek przykryć na kilka minut i odstawić do wystygnięcia.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy