Chłodnik orzechowy z winem
Składniki
- 5 dag orzechy włoskie
- cukier
- 4 dag masło
- 3-4 łyżki przecier z suszonych śliwek lub powidła śliwkowe
- 4 dag mąka
- 4 dag koncentrat pomidorowy
- 1 szklanka śmietana
- 1 l serwatka
- szklanka wytrawne białe wino
- sól
5-6 osób
Serwatkę zagotuj. Wlej śmietanę zmiksowaną z mąką i ponownie całość zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.
Orzechy sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, miąższ drobno posiekaj. Podsmaż je na maśle. Dodaj z koncentrat pomidorowy i przecier śliwkowy. Mieszaj chwilę, smaż razem. Przestudź.
Ostudzoną zupę wymieszaj z przestudzoną masą orzechową i winem. Przypraw do smaku solą i cukrem. Porcje chłodnika rozlej do miseczek. Z wierzchu możesz posypać posiekanymi orzechami. Podawaj z ziemniakami z wody.