Chłodnik po litewsku – z botwinki i buraków
Niby w gorący dzień nie chce się jeść, ale na zimną zupę chętni są zawsze!
Składniki
- 1 pęczek botwinki z większymi burakami
- 2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 duży kubek kefiru lub zsiadłego mleka
- 1 kubek gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
- po 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
- 2 małe świeże ogórki
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
1. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jajka starannie umyć, ugotować na twardo (około 6 minut), ostudzić i obrać. Przekroić na połowę.
2. Zagotować rosół lub bulion, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez około 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście botwinki. Wywar całkowicie ostudzić.
3. Do zimnego wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, po łyżce koperku i szczypiorku oraz ogórki. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i octem. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z połówką ugotowanego jajka, udekorować pozostałym posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Zobacz także: