Chłodnik po litewsku – z botwinki i buraków
Niby w gorący dzień nie chce się jeść, ale na zimną zupę chętni są zawsze!
Sposób przygotowania:
1. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jajka starannie umyć, ugotować na twardo (około 6 minut), ostudzić i obrać. Przekroić na połowę.
2. Zagotować rosół lub bulion, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez około 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście botwinki. Wywar całkowicie ostudzić.
3. Do zimnego wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, po łyżce koperku i szczypiorku oraz ogórki. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i octem. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z połówką ugotowanego jajka, udekorować pozostałym posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Zobacz także: