Chłodnik pomidorowy ze szczypiorkiem
Składniki
- 50 dag pomidory
- cukier
- pęczek szczypiorek czosnkowy
- sól, pieprz
- 4 sztuki jajko
- 1 l zsiadłe mleko
- 3-4 łyżki ketchup
3-4 osób
Pomidory wkładaj na chwilę na łyżce cedzakowej do wrzątku. Wyjmuj i obieraj ze skórki. Pokrój w maleńką kosteczkę. Opłucz szczypiorek, kilka "wąsów" odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.
Jajka ugotuj na twardo (10 minut). Najlepiej w wodzie z dodatkiem soli, dzięki temu skorupka łatwiej odejdzie. Gotowe jajka przelej zimną wodą, ostudź. Obierz, pokrój na cząstki.
Ochłodzone zsiadłe mleko roztrzep z ketchupem. Włóż pomidory i szczypiorek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Chłodnik rozlej do 4 miseczek. Do każdej porcji włóż cząstki jajka, udekoruj odłożonymi "wąsami" szczypiorku. Podawaj z ziemniakami okraszonymi skwarkami.