Reklama

Chłodnik z buraczkami

Składniki

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • 500 ml rosołu lub bulionu
  • 40 dag kefiru
  • 40 dag śmietany 18% (gęstej, z kubka)
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
  • 2 małe ogórki
  • pół ząbka czosnku
  • łyżeczka octu
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1. Botwinkę drobno posiekaj. 

2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki. 

3. Zagotuj rosół, dodaj buraczki i startego na tarce jednego ogórka. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, na małym ogniu, do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj liście botwinki. 

4. Wywar ostudź, wlej kefir i śmietanę. Całość wymieszaj i dopraw startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wstaw do lodówki. 

5. Zupę podawaj z ugotowanymi jajkami, startym na tarce ogórkiem i posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem.
Zobacz także:

Reklama


Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: chłodnik | buraki | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy