Chłodnik z buraczkami

Takie danie może okazać się kulinarnym wybawieniem w gorące dni. Jest sycące, ale też lekkie i orzeźwiające
Takie danie może okazać się kulinarnym wybawieniem w gorące dni. Jest sycące, ale też lekkie i orzeźwiające123RF/PICSEL

Składniki

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • 500 ml rosołu lub bulionu
  • 40 dag kefiru
  • 40 dag śmietany 18% (gęstej, z kubka)
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
  • 2 małe ogórki
  • pół ząbka czosnku
  • łyżeczka octu
  • 2 jajka
Jeżeli chcesz by chłodnik zawierał jeszcze więcej substancji odżywczych, dodaj do niego na przykład odrobinę pietruszki
Jeżeli chcesz by chłodnik zawierał jeszcze więcej substancji odżywczych, dodaj do niego na przykład odrobinę pietruszki123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Botwinkę drobno posiekaj. 

2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki. 

3. Zagotuj rosół, dodaj buraczki i startego na tarce jednego ogórka. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, na małym ogniu, do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj liście botwinki. 

4. Wywar ostudź, wlej kefir i śmietanę. Całość wymieszaj i dopraw startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wstaw do lodówki. 

5. Zupę podawaj z ugotowanymi jajkami, startym na tarce ogórkiem i posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem.
Zobacz także:

Katarzyna Popowska to kobieta orkiestra Styl.pl