Chłodnik z buraczkami
Składniki
- pęczek botwinki z buraczkami
- 500 ml rosołu lub bulionu
- 40 dag kefiru
- 40 dag śmietany 18% (gęstej, z kubka)
- po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
- 2 małe ogórki
- pół ząbka czosnku
- łyżeczka octu
- 2 jajka
Przygotowanie:
1. Botwinkę drobno posiekaj.
2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki.
3. Zagotuj rosół, dodaj buraczki i startego na tarce jednego ogórka. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, na małym ogniu, do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj liście botwinki.
4. Wywar ostudź, wlej kefir i śmietanę. Całość wymieszaj i dopraw startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wstaw do lodówki.
5. Zupę podawaj z ugotowanymi jajkami, startym na tarce ogórkiem i posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem.
Zobacz także: