Chłodnik z buraczkami i rzodkiewkami
Chłodniki to idealne zupy w czasie upałów. Są nie tylko smaczne, ale też dzięki zawartości w nich warzyw i nabiału nasz organizm otrzymuje białko i sole mineralne. Przed podaniem trzeba je mocno schłodzić.
Składniki
- pęczek botwinki z buraczkami
- 400 g zsiadłego mleka
- 300 g śmietany 18 proc.
- 500 ml rosołu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 małe ogórki
- pęczek rzodkiewek
- ząbek czosnku
- sól
- łyżeczka soku z cytryny
- cukier
Sposób przygotowania:
1. Odetnij buraczki, obierz je i drobno posiekaj. Zalej rosołem i zagotuj. Dodaj łodyżki i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Następnie wrzuć buraczane liście i gotuj wszystko jeszcze przez około 5 minut. Wlej sok z cytryny. Potem ostudź.
2. Dodaj zsiadłe mleko, śmietanę, posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojone rzodkiewki i ogórki. A następnie wymieszaj.
3. Dopraw chłodnik solą i cukrem. Doskonałym dodatkiem będą do niego jajka ugotowane na twardo lub młode ziemniaki.
Zobacz także: