Chłodnik z zielonego groszku
Chłodnik ma mnóstwo zalet. Jest źródłem witamin i minerałów, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. To świetna potrawa również dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Przygotowanie:
Umyj i osusz miętę. Oberwij z łodyżek listki. 2. Obierz cebulę i pokrój ją w bardzo drobną kostkę. 3. Stop w rondelku masło i wrzuć do niego cebulę. Zeszklij ją. 4. Wlej do rondla bulion, zagotuj, a następnie dodaj groszek. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. 5. Dodaj serek i połowę listków mięty, dopraw do smaku solą i pieprzem, zagotuj. 6. Ostudź zupę i przetrzyj ją przez sito. Na gorącą patelnię wrzuć pokrojony w paski bekon. Smaż przez dwie minuty z każdej strony. Usmażony na złoto wyjmij i połóż na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, żeby obciekł tłuszcz. 8. Schłodź zupę w lodówce przynajmniej przez dwie godziny. 9. Tuż przed podaniem udekoruj listkami mięty i plasterkami bekonu.
Zobacz także: