Chłodząca zupa z ogórków i awokado z miętą i dukką
Z nadejściem upałów tęsknię za zupami jak za dawno niewidzianymi przyjaciółmi. W tym roku postanowiłam wymyślić dla ochłody coś nowego poza moim ukochanym gazpacho i opracowałam ten niewiarygodny przepis.
Połączenie aksamitnego awokado z chrupkim ogórkiem jest niesamowite, zwłaszcza jeśli doda się cytrynę i miętę. Znakomicie uzupełnia ją dukka - egipska mieszanka ziół, orzechów i przypraw - dzięki której surowa, dość lekka zupa nabiera wyraźnego charakteru. Jeśli nie dysponujesz mocnym blenderem, możesz przetrzeć składniki przez sito, by krem nabrał gładkiej konsystencji.
Składniki
- 2 ogórki szklarniowe, z grubsza posiekane
- miąższ 2 dojrzałych awokado
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2⁄3 nabitego kubka / 15 g liści świeżej mięty
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
- 1 łyżka oliwy tłoczonej na zimno
- ¼ kubka / 12 g posiekanego szczypiorku
- 1 kubek / 250 ml wody
- Dukka do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie na 3-4 porcje:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj aż do uzyskania jak najgładszej konsystencji.
Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, by smaki się przegryzły. Podawaj na zimno. Możesz przybrać dukką.
Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "My New Roots"