Reklama

Chłodząca zupa z ogórków i awokado z miętą i dukką

Z nadejściem upałów tęsknię za zupami jak za dawno niewidzianymi przyjaciółmi. W tym roku postanowiłam wymyślić dla ochłody coś nowego poza moim ukochanym gazpacho i opracowałam ten niewiarygodny przepis.

Połączenie aksamitnego awokado z chrupkim ogórkiem jest niesamowite, zwłaszcza jeśli doda się cytrynę i miętę. Znakomicie uzupełnia ją dukka - egipska mieszanka ziół, orzechów i przypraw - dzięki której surowa, dość lekka zupa nabiera wyraźnego charakteru. Jeśli nie dysponujesz mocnym blenderem, możesz przetrzeć składniki przez sito, by krem nabrał gładkiej konsystencji.

Składniki

  • 2 ogórki szklarniowe, z grubsza posiekane
  • miąższ 2 dojrzałych awokado
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2⁄3 nabitego kubka / 15 g liści świeżej mięty
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 1 łyżka oliwy tłoczonej na zimno
  • ¼ kubka / 12 g posiekanego szczypiorku
  • 1 kubek / 250 ml wody
  • Dukka do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie na 3-4 porcje:

Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj aż do uzyskania jak najgładszej konsystencji.

Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, by smaki się przegryzły. Podawaj na zimno. Możesz przybrać dukką.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "My New Roots"

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy