Chłodząca zupa z ogórków i awokado z miętą i dukką
Z nadejściem upałów tęsknię za zupami jak za dawno niewidzianymi przyjaciółmi. W tym roku postanowiłam wymyślić dla ochłody coś nowego poza moim ukochanym gazpacho i opracowałam ten niewiarygodny przepis.
Połączenie aksamitnego awokado z chrupkim ogórkiem jest niesamowite, zwłaszcza jeśli doda się cytrynę i miętę. Znakomicie uzupełnia ją dukka - egipska mieszanka ziół, orzechów i przypraw - dzięki której surowa, dość lekka zupa nabiera wyraźnego charakteru. Jeśli nie dysponujesz mocnym blenderem, możesz przetrzeć składniki przez sito, by krem nabrał gładkiej konsystencji.
Przygotowanie na 3-4 porcje:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj aż do uzyskania jak najgładszej konsystencji.
Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, by smaki się przegryzły. Podawaj na zimno. Możesz przybrać dukką.
Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "My New Roots"