Choinki z pierniczków
W naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną i sól. l W głębokim naczyniu utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj miód i zmiksuj. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Następie połącz z suchymi składnikami i wyrób gładką masę. Uformuj kulę, lekko spłaszcz i owiń folią spożywczą. Włóż na noc do lodówki.
Po schłodzeniu odrywaj część masy i wałkuj na grubość 4 mm. Wykrój różnej wielkości gwiazdki. Piecz w temp. 200ºC przez 8 minut (mniejsze 4 minuty). Wystudź.
Zrób lukier. W misie miksera ubij białka, na sztywną pianę. Łyżka po łyżce wsyp cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
Z gotowych pierników uformuj choinki. Zaczynając od największego, nanieś lukier i rozprowadź go po powierzchni piernika. Przykryj kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego zrób gwiazdę, umieszczając ją na szczycie każdej choinki.
Zobacz także: