Reklama

Reklama

Chrupiące krokiety ziemniaczane z brokułami

Małe przyjęcie w bliskim gronie nie może się obyć bez pysznych przekąsek!

Składniki

  • 40 dag mączystych ziemniaków
  • 1 mały brokuł
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 5 dag żółtego sera w kawałku
  • 10 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, posolić, gotować na małym ogniu do miękkości. Odcedzić, dobrze odparować, ugnieść na puree. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 

2. Brokuł podzielić na różyczki, gotować ok. 4 minut. Odcedzić, dobrze odsączyć, drobno posiekać. Dodać do puree ziemniaczanego, połączyć z żółtkiem, serem i połową bułki tartej. Masę doprawić, podzielić na 12 kulek, włożyć do zamrażalnika na 10 minut.

3. Roztrzepane jajka, resztę bułki tartej i mąkę umieścić w osobnych miskach. Krokiety panierować w mące, jajkach i bułce. Olej rozgrzać na głębokiej patelni, smażyć krokiety na małym ogniu przez 5 minut, obracając na wszystkie strony. Odsączyć z tłuszczu. Można podawać z keczupem.

Zobacz także:

Reklama

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy