Chrupiące krokiety ziemniaczane z brokułami
Małe przyjęcie w bliskim gronie nie może się obyć bez pysznych przekąsek!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, posolić, gotować na małym ogniu do miękkości. Odcedzić, dobrze odparować, ugnieść na puree. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Brokuł podzielić na różyczki, gotować ok. 4 minut. Odcedzić, dobrze odsączyć, drobno posiekać. Dodać do puree ziemniaczanego, połączyć z żółtkiem, serem i połową bułki tartej. Masę doprawić, podzielić na 12 kulek, włożyć do zamrażalnika na 10 minut.
3. Roztrzepane jajka, resztę bułki tartej i mąkę umieścić w osobnych miskach. Krokiety panierować w mące, jajkach i bułce. Olej rozgrzać na głębokiej patelni, smażyć krokiety na małym ogniu przez 5 minut, obracając na wszystkie strony. Odsączyć z tłuszczu. Można podawać z keczupem.
Zobacz także: