Chrupiące ogórki małosolne
jeśli zalejesz ogórki bardzo gorącą solanką, to już na drugi dzień mogą być dobre do jedzenia

Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 l wrzącej wody
- 2 łyżki grubo mielonej soli niejodowanej
- główka czosnku
- garść kopru
- 3 liście chrzanu i korzeń chrzanu
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- ewentualnie po 3 liście czarnej porzeczki i wiśni
1. Ogórki umyj. Sól rozpuść we wrzątku.
2. Jeśli chodzi o naczynie, to możesz wykorzystać szklany słój lub kamionkowy garnek. Na dnie połóż trochę kopru, czosnku i chrzan. Potem ułóż ogórki - najlepiej pionowo, jeden obok drugiego. Na wierzch i między ogórki ułóż koper z czosnkiem i chrzanem. Zalej ciepłą wodą, tak, aby ogórki były schowane. Przykryj słoik talerzykiem. W garnku połóż talerz i mocno go czymś dociśnij.