Ewa Wachowicz: Bób i groszek cukrowy. Jak je wykorzystać w kuchni?
Mało które warzywa kojarzą się z latem tak bardzo jak bób i groszek cukrowy. Bób najchętniej jemy prosto z miski — miękki, ciepły, lekko słony. Groszek? Chrupiący i delikatnie słodki, najlepiej smakuje po krótkim blanszowaniu lub wrzuceniu na patelnię. Choć same w sobie są pyszne, można z nich przygotować też wiele prostych, sezonowych dań.

Bób świetnie sprawdza się w sałatkach, pastach czy jako baza do wegetariańskich kotletów. Ma dużo białka, kwasu foliowego i błonnika. Ciekawostka? Dawniej bób był symbolem... śmierci - Pitagoras zabraniał swoim uczniom go jeść, wierząc, że zawiera dusze zmarłych. Z kolei groszek cukrowy, mimo że brzmi słodko, ma niską kaloryczność i jest jednym z nielicznych warzyw strączkowych, które można jeść w całości - razem z łupinką.
Pasta z bobu i awokado

Na początek pasta z bobu i awokado. Zazwyczaj gotuję więcej bobu niż potrzeba - część znika jeszcze gorąca, prosto z miski, a z reszty robię błyskawiczną pastę. Świetnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, ale też jako kremowy dodatek do sałatek, wrapów czy grillowanych warzyw. Ma piękny kolor, jest sycąca, świeża i lekko orzechowa - a z awokado tworzy duet idealny.
Składniki:
- 250 g ugotowanego i wyłuskanego bobu (jedna pełna szklanka),
- 1 awokado,
- 2 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z ½ cytryny,
- 2 łyżki - oliwy,
- sól,
- pieprz.
Opis przygotowania:
Awokado rozkroić, pozbawić pestki, miąższ wybrać. Do miksera dodać bób, awokado, wlać sok z cytryny i oliwę. Dodać drobno posiekaną cebulę. Zmiksować i przyprawić solą i pieprzem.
Przełożyć do miseczki i można to zalać oliwa aby pasta nie ciemniała.
Groszek cukrowy z jajkiem sadzonym
Groszek cukrowy z jajkiem sadzonym to idealna opcja na śniadanie. Oto prosty przepis.
Składniki:
- garść groszku cukrowego,
- kilka plastrów wędzonego boczku,
- ząbek czosnku,
- jajko,
- sól,
- pieprz,
- ew. ser żółty.
Opis przygotowania:
Groszek umyć, osuszyć i ewentualnie odciąć końcówki.
Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni. Gdy się zarumieni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i już smażyć tylko chwilkę (nie przypalić czosnku bo będzie gorzki). Następnie dodać groszek i smażyć kilka minut. Posolić.
Podawać od razu, na ciepło z jajkiem sadzonym. Można doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i posypać startym serem żółtym.
Sałatka z bobem:
Bób można wykorzystać również w sałatce.
Składniki:
- 250 g bobu,
- 3 jajka,
- sałata lodowa,
- koperek,
- sos,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- sól,
- pieprz.
Opis przygotowania:
Bób ugotować na twardym w osolonym wrzątku z określonym poziomem cukru. Po ugotowaniu obrać. Jajka ugotować na twardo pobrać i pobrać na ćwiartki.
Na talerzu ułożyć poszarpaną sałatę a na nią jajko i bob. Zrobiłem sos. Jogurt szkody z majonezem i przyprawić sola i pieprzem.
Zalać sałatkę sosem i posypać posiekanym koperkiem.
Indyk z groszkiem cukrowym

Groszek cukrowy świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek, ale i główny składnik dania. Podobnie jak inne warzywa strączkowe, można go krótko ugotować na parze lub podsmażyć, zachowując jego chrupkość i słodycz. Pasuje idealnie do lekkich potraw - zwłaszcza z drobiem czy rybą. Poniżej prosty przepis na warzywnego indyka z groszkiem cukrowym.
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka,
- oliwa,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka majeranek,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- 1 brokuł,
- 1 mały kalafior,
- garść groszku cukrowego,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 ostra papryka.
Do podania:
- oliwa pietruszkowa
Opis przygotowania:
Mięso skropić oliwą. Oprószyć suszonymi ziołami. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą. Przełożyć do zamykanego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Do koszyka do gotowania na parze wrzucić kilka różyczek brokułu i kalafiora, groszek cukrowy i pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w talarki marchewkę i ostrą paprykę. Na warzywach ułożyć zamarynowany filet i "powtórzyć" wszystkie jarzyny. Koszyk umieścić w naczyniu do gotowania na parze (wystarczy koszyczek nad wrzątkiem w garnku). Przykryć i dusić do miękkości.
Podawać z oliwą pietruszkową. Garść natki pietruszki drobno posiekać i zmiksować z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.
Groszek z makaronem

Inna możliwość wykorzystania groszku - dodanie go do makaronu!
Składniki:
- 400 g makaronu wstążki,
- sól do gotowania,
- 4 ząbki czosnku,
- kilka suszonych pomidorów w oliwie,
- kilka strąków młodego groszku,
- 1 łyżka oliwy (można użyć tej z pomidorów),
- kawałek mozzarelli,
- bazylia do dekoracji.
Opis przygotowania:
Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dorzucić pomidory i młody groszek w strąkach.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać. Na wierzch poszarpać mozzarellę. Udekorować bazylią.
Bób i groszek cukrowy to sezonowe rarytasy, które potrafią zaskoczyć smakiem i możliwościami. Choć wymagają odrobiny uwagi, warto po nie sięgnąć. Z odpowiednimi dodatkami stają się prawdziwą gwiazdą letniej kuchni. Smak lata - świeży, intensywny i nieoczywisty.