Chrupiące śledzie smażone w cieście
Czasy, kiedy smażona flądra była głównym przysmakiem lata, dawno minęły. Teraz możemy się cieszyć rybami i frutti di mare w wielu przepysznych wersjach!
Sposób przygotowania:
1. Śledzie opraw: odetnij głowy, przetnij rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbaw wnętrzności. Wypłucz i osusz, a następnie marynuj w soku z cytryny i szczypcie soli przez kilka minut (by pozostałe ości zmiękły). W tym czasie mleko wymieszaj z jajkiem, chili, szczyptą soli oraz pieprzu i papryką wędzoną.
2. Przygotuj miskę z mąką. Rozgrzej olej na głębokiej patelni. Filety zanurzaj w jajku z mlekiem, a potem obtaczaj w mące i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone odłóż na chwilę na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. z frytkami.
Zobacz także: