Chrupiący makaron ryżowy z krewetkami (mee krob kung)

Chrupiący makaron ryżowy z krewetkami (mee krob kung)
Chrupiący makaron ryżowy z krewetkami (mee krob kung)materiały prasowe

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego vermicelli
  • 8 surowych krewetek oczyszczonych i obranych z pancerzy
  • 1 szalotka pokrojona w piórka
  • 1 jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • garść kiełków fasoli mung
  • szczypiorek pokrojony na mniejsze kawałki
  • chilli w płatkach lub świeża, czerwona papryczka drobno posiekana

na sos:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka soi w zalewie solnej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki orzechow ziemnych (bez soli)
  • 2-3 łyżki jasnego sosu tamaryndowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżka sosu pomidorowego
  • 50 g tłustej wieprzowiny (siekanej lub mielonej)
dla 4 osób
materiały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?