Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu
Przepis proponuje gwiazda Polsat Food Network - Jenny.
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Ponacinaj skórę na boczku w paski lub romby (krzyżujące się paski). Zrób to tak, by nie wkroić się w mięso.
3. Posól skórkę i odstaw na 25 minut, sól uwolni z niej całą wilgoć i spowoduje, że będzie chrupiąca. Nadmiar wilgoci wytrzyj ręcznikiem papierowym.
4. Natrzyj boczek bardzo dokładnie solą, pieprzem i kminkiem. Wetrzyj przyprawy starannie, by wypełniły każdy zakamarek.
5. Natrzyj skórkę oliwą i troszeczkę posól. Nie dodawaj żadnych przypraw, bo się spalą.
6. Umieść mięso w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez 20 minut.
7. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz około 75 minut lub do momentu, kiedy mięso stanie się miękkie i soczyste (mniej więcej 50 minut na kilogram mięsa).
8. Wyjmij mięso z piekarnika. Jeśli skórka nie jest chrupiąca, odetnij ją delikatnie razem z cieniutką warstwą tłuszczu.
9. Włóż skórkę z powrotem do piekarnika i piecz aż będzie chrupiąca. Mięso trzymaj przykryte folią by utrzymało temperaturę.
1. Odlej tłuszcz z pieczenia do rondelka i zdeglasuj z 1/2 szklanki wody.
2. Rozgrzej olej na patelni i delikatnie podsmaż imbir, czosnek, anyż. Wystarczy 1 minuta. Pamiętaj, by ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło.
3. Dodaj skórkę i sok z jabłka, miód, sos sojowy i słodki sos chilli, zdeglasowany sos z rondelka i ocet winny.
4. Delikatnie to podgotuj, wrzuć kolendrę i zdejmij z gazu.
5. Spróbuj czy sos jest dobry, dopraw jeśli potrzeba.
1. Odkrój górę i spód jabłka. Przekrój jabłka poziomo na pół.
2. Rozgrzej masło na dużej patelni.
3. Wrzuć jabłka i posyp cukrem.
4. Potrząśnij lekko patelnią i poczekaj aż cukier się roztopi.
5. Smaż jabłka, aż się zarumienią, przewróć na drugą stronę i smaż przez minutę.
6. Posyp solą morską i zdejmij z ognia.
Pokrój mięso na cienkie plastry. Ułóż na talerzu. Polej sosem. Serwuj z karmelizowanymi jabłkami, zieloną fasolką gotowaną na parze i pieczonymi młodymi ziemniakami.
Wskazówka: schłódź boczek przed odcinaniem skóry, ułatwi ci to pracę. Zawsze używaj ostrego noża. Nigdy nie krój mięsa bezpośrednio po pieczeniu, bo wysoka temperatura powoduje, że włókna w mięsie robią się napięte. Jeśli dasz mięsu odpocząć, to nie tylko jego soki same wrócą na swoje miejsce, ale też włókna będą luźniejsze.
Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.
Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.
Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".
"Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network
Zobacz także: