Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu

Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu
Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelumateriały prasowe

Składniki

  • 1,5 kg boczku razem ze skórą
  • 20 ml prażonego kminku
  • sól i mielony biały pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do pieczenia

na słone, karmelizowane plastry jabłka

  • 4 soczyste, chrupiące, kwaśne jabłka
  • 3 łyżki stołowe masła
  • 4 łyżki stołowe brązowego cukru
  • sól morska do smaku

na jabłkowo-miodowy sos sojowy

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa porządnie posiekanego, świeżego imbiru
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
  • skórka z pomarańczy (trzeba na drobnej tarce zetrzeć tylko wierzchnią część skórki pomarańczowej)
  • szklanka soku jabłkowego
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka stołowa jabłkowego octu winnego
  • 2 łyżki stołowe świeżo posiekanej kolendry

  Miodowo - jabłkowy sos sojowy

Plastry karmelizowanego jabłka

Podawanie

Jenny i Reza
Jenny i Rezamateriały prasowe
Jak szybko pokroić pomidory - instrukcja wideoStyl.pl
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?