Ta zdrowa i sycąca przekąska zasmakuje dorosłym i dzieciom. Sprawdzi się do chrupania na co dzień, ale też na przyjęciach, imprezach. Potrzebujemy: 1,5 szklanki suchej ciecierzycy, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, soli ziołowej, ziół prowansalskich. Ciecierzycę namaczamy na ok. 12 godzin (np. na noc). Gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowaną osuszamy. W miseczce mieszamy olej z przyprawami oraz solą i polewamy ciecierzycę. Rozkładamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
Ciecierzyca szybko traci chrupkość, więc najlepiej zrobić ją tuż przed podaniem. Możemy dodawać różne zioła, ale też oprószyć sezamem czy do oleju dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chrupki można podać z sosami, np. jogurtowo-czosnkowym czy zwykłym keczupem.
35/2016 Świat i Ludzie