Chuda carbonara
Skromny groszek jest źródłem 9 mikroelementów i zawiera wyjątkowo dużo tiaminy, witaminy z grupy B, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca.
Postaw garnek z osolonym wrzątkiem na palniku (ugotujesz w nim makaron), zanurz w nim sitko z groszkiem na 30 sekund, po czym odłóż je na bok. Leciutko upraż migdały na suchej nieprzywierającej patelni ustawionej na średnim ogniu, po czym drobno zmiksuj w malakserze. W czasie pracy malaksera dorzuć do niego obrany czosnek, szczyptę soli morskiej, listki bazylii oraz drobno starty parmezan i wlej sok z cytryny. Miksuj do połączenia składników, po czym dodaj groszek i zmiksuj go pulsacyjnie, tak aby pozostał grudkowaty.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie pokrój boczek w cieniutkie paseczki i powoli smaż na patelni z 1 łyżeczką oliwy, ustawionej na ogniu pomiędzy małym a średnim, aż stanie się złocisty i chrupiący, po czym łyżką cedzakową przełóż go na papierowy ręcznik, aby aromatyczny tłuszcz pozostał na patelni. Przełóż na nią ¾ masy groszkowej, żeby się podgrzała.
Dobrze ubij jajka z jogurtem. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go, zachowując kubek wody, i szybko i dokładnie wmieszaj prosto na patelnię z groszkiem, po czym zdejmij ją z ognia (to bardzo ważne, bo inaczej jajka zamienią się w jajecznicę, a tego nie chcemy). Wlej masę jajeczną i mieszaj makaron, aż masa równomiernie go pokryje i stanie się kremowa i jedwabista. Jeśli trzeba, rozrzedź sos wodą z gotowania. Skosztuj i dopraw do smaku. Podawaj z resztą groszku i chrupiącym boczkiem. Może to i chuda carbonara, ale za to cudownie lekka i pyszna. Smacznego!
kalorie: 493 kcal, tłuszcze: 16,4 g, tł. nas.: 5,2 g, białka: 27 g, węglow.: 63,6 g, cukier: 9,2 g, błonnik: 11,5 g