Reklama

Churrosy

Nawet gdy cały rok dbamy o linię, w ostatnim tygodniu karnawału nie sposób oprzeć się domowym słodkościom.

Składniki

  • 250 ml wody
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 200-220 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub sos czekoladowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj wodę z masłem, cukrem, cukrem z wanilią oraz z cynamonem. Zdejmij z ognia i wsyp mąkę. Mieszaj tak długo, aż masa będzie odstawać od garnka. Odstaw do przestudzenia. Do masy dodaj jajka i miksuj kilka minut. 

2. Ciasto nałóż do szprycy z dużym otworem w kształcie gwiazdki. Ostrożnie wyciskaj paski i kładź partiami na mocno rozgrzany tłuszcz. Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony - do zezłocenia. Osącz na papierowym ręczniku. Churrosy oprósz cukrem pudrem lub podawaj je z sosem czekoladowym.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy