Churrosy
Nawet gdy cały rok dbamy o linię, w ostatnim tygodniu karnawału nie sposób oprzeć się domowym słodkościom.

Składniki
- 250 ml wody
- 50 g masła
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 200-220 g mąki pszennej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder lub sos czekoladowy do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj wodę z masłem, cukrem, cukrem z wanilią oraz z cynamonem. Zdejmij z ognia i wsyp mąkę. Mieszaj tak długo, aż masa będzie odstawać od garnka. Odstaw do przestudzenia. Do masy dodaj jajka i miksuj kilka minut.
2. Ciasto nałóż do szprycy z dużym otworem w kształcie gwiazdki. Ostrożnie wyciskaj paski i kładź partiami na mocno rozgrzany tłuszcz. Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony - do zezłocenia. Osącz na papierowym ręczniku. Churrosy oprósz cukrem pudrem lub podawaj je z sosem czekoladowym.
Zobacz także: