Ciasta bez pieczenia
Dobrze schłodzony deser jest wymarzony na cieplejsze dni.
Składniki na 16 porcji: 75 ml śmietanki kremówki 36 proc., 3 wanilinowe serki homogenizowane, 3 łyżki cukru pudru, tłuszcz (olej, margaryna lub masło) do posmarowania formy, 3 czubate łyżki żelatyny, po jednej galaretce wiśniowej, brzoskwiniowej oraz agrestowej, 40 dag dowolnych owoców sezonowych, melisa cytrynowa lub mięta do dekoracji
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Następnie garnuszek z żelatyną postaw na wolnym ogniu i rozpuść ją, mieszając. Galaretkę wiśniową wsyp do 100 ml gorącej wody, wymieszaj, dodaj 1/3 żelatyny i pozostaw do ostygnięcia.
2. 1/3 część śmietanki przelej do wysokiego naczynia i zacznij ubijać. W trakcie ubijania dodawaj jeden serek waniliowy wymieszany z jedną łyżką cukru oraz powoli wlewaj ostudzoną galaretkę wiśniową. Przygotowaną masę wylej na spód natłuszczonej formy z kominem. Wstaw do lodówki na 40 minut. W tym czasie w podobny sposób przygotuj masę z galaretką brzoskwiniową. Wylej ją na warstwę wiśniową i ponownie odstaw do do lodówki na 40 min. Podobnie przygotuj masę agrestową i wyłóż ją na warstwę brzoskwiniową.
3. Sernik schładzaj kilka godzin, a najlepiej pozostaw go w lodówce całą noc. Następnego dnia wyłóż go na paterę. Do zagłębienia po kominie włóż mieszankę owoców sezonowych. Udekoruj gałązkami melisy lub mięty. Deser przechowuj w lodówce.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 190 kalorii
Składniki na 6 sztuk: szklanka mleka 3,2 proc., 2 łyżki stołowe kakao, 2 jajka, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 3 stołowe łyżki cukru pudru lub słodziku, łyżka żelatyny, kakao w proszku do posypania gotowych babeczek, listki mięty oraz wisienki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
1. W rondelku wymieszaj 2 łyżki kakao z zimnym mlekiem, zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z esencją waniliową i cukrem pudrem lub słodzikiem na jasną gładką masę. Stopniowo dodaj kakao z mlekiem.
2. Po starannym wymieszaniu przelej masę z powrotem do rondla i mieszając podgrzewaj, aż będzie jednolita i gęsta. Nie dopuść do wrzenia! Zdejmij z ognia po 2-3 min. Białka ubij na sztywną pianę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Połącz z masą czekoladową. Pozostaw do spęcznienia. Gdy zacznie tężeć, natychmiast połącz ją z pianą z białek i delikatnie wymieszaj.
3. Gotowy deser przelej do 6 natłuszczonych foremek na babeczki, wstaw do lodówki, aby masa dobrze zastygła. Po 2-3 godzinach wyjmij deser z lodówki,
foremki zanurz na chwilę w gorącej wodzie i odwróć - dzięki temu tymbaliki wyjmiesz z foremek bez trudu. Babeczki ułóż na półmisku, każdą posyp przesianym przez drobne sitko kakao, udekoruj listkiem mięty oraz wisienkami koktajlowymi. Deser przechowuj w lodówce.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut
Porcja: 250 kalorii
Składniki na 14 porcji: po jednej galaretce wiśniowej, agrestowej i brzoskwiniowej, 2 galaretki truskawkowe, 6 łyżeczek żelatyny, 2 kubeczki śmietanki kremówki, 5 łyżek cukru pudru, 3 waniliowe serki homogenizowane, tłuszcz do formy, mała puszka brzoskwiń, do dekoracji: świeże listki mięty, 1/4 tabliczki startej czekolady oraz polewa truskawkowa
Przygotowanie:
1. Zagotuj 1 i 1/2 l wody. Galaretkę wiśniową, agrestową i brzoskwiniową zalej w osobnych naczyniach 1/2 l gorącej wody. Mieszaj, aż każda się rozpuści. Przelej galaretki do osobnych płaskich naczyń i odstaw.
2. Żelatynę zalej niewielką ilością wody, a kiedy spęcznieje - rozpuść ją, podgrzewając na wolnym ogniu. Śmietankę ubij z cukrem, wymieszaj z serkami i z żelatyną. Stężałe galaretki pokrój w drobną kosteczkę, wrzuć do masy serowej i wymieszaj. Całość wlej do natłuszczonej tortownicy. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
3. Po czasie schładzania wyjmij deser z lodówki. Zagotuj 3/4 litra wody. Galaretki truskawkowe zalej gorącą wodą, rozpuść, mieszając, i pozostaw do ostygnięcia. Brzoskwinie z puszki osącz, pokrój w plastry. Udekoruj nimi wierzch sernika. Całość zalej tężejącą galaretką truskawkową. Sernik ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki truskawkowej. Podawaj udekorowany miętą, startą czekoladą i polany sosem truskawkowym.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut
Porcja: 270 kalorii
Składniki na 14 porcji: 2 budynie śmietankowe, 1/2 litra mleka, 2 płaskie łyżki żelatyny, kostka masła, kostka margaryny, 4 żółtka, niepełna szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 2 galaretki truskawkowe, 2 paczki biszkoptów, 10 plastrów brzoskwiń, maliny, mięta i bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
1. Zawartość 2 opakowań budyniu wsyp do 200 ml zimnego mleka i rozprowadź tak, aby nie było grudek. Pozostałą ilość mleka zagotuj, dolej mleko z budyniem. Gotuj chwilę, cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia i pozostaw do zupełnego ostygnięcia.
2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Żółtka połącz z cukrem, a następnie utrzyj z masłem i margaryną. Stale mieszając, dolewaj budyń. Na końcu dodaj rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę podziel na dwie części, jedną dokładnie wymieszaj z kakao.
3. Zagotuj litr wody i rozpuść w niej galaretki truskawkowe, przestudź. Biszkopty maczaj w galaretce i układaj na dnie tortownicy. Na biszkoptach rozsmaruj masę kakaową. Na niej ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Na koniec wyłóż jasną masę.
4. Brzoskwinie pokrojone w plasterki ułóż na wierzchu białej warstwy i zalej pozostałą po nasączeniu biszkoptów tężejącą galaretką truskawkową. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj świeżymi malinami, miętą i kleksami bitej śmietany.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 290 kalorii
Świat i Ludzie 21/2011