Ciasta spod ciemnej gwiazdy
Oprócz kakao, do ciemnych ciast warto dodać kawę, powidła lub coca-colę. Będą jeszcze pyszniejsze!
Składniki na 12 porcji: 12 dag cukru, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 2 łyżki rumu, 8 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Na krem: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1/2 kostki masła, 6-7 łyżek cukru pudru, łyżka rumu, bita śmietana, wiórki czekoladowe oraz czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
Przygotowanie:
1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, a cukier się rozpuści, dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej tortownicy i piecz 40-45 minut w temp. 175° C. Po upieczeniu biszkopt pozostaw w formie, aby ostygł.
2. Przygotuj masę do przełożenia biszkoptu: kawę rozpuść w 2-3 łyżkach wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj z cukrem i łyżką rumu przeznaczonego na krem. Dodaj zimną kawę i delikatnie wszystko wymieszaj, aby składniki się dobrze połączyły, a masa nie zwarzyła.
3. Zupełnie już wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty (użyj do tego szerokiego noża, nitki lub żyłki). Nasącz łyżką rumu pierwszy blat, następnie rozsmaruj na nim szerokim nożem 1/3 masy kawowej, ułóż drugi i nasącz go pozostałym rumem. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem. Udekoruj bitą śmietaną, czekoladowymi wiórkami oraz ziarenkami kawy.
Przygotowanie: 65 minut
Porcja: 435 kilokalorii
Składniki na 12 porcji: 3/4 szklanki wody lub mleka, 1 i 1/2 szklanki cukru, cukier z prawdziwą wanilią, 3 duże łyżki kakao, kostka margaryny, 4 jajka, 2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, bułka tarta i tłuszcz do przygotowania tortownicy, 5 dag pokruszonych orzechów włoskich, laskowych oraz migdałów
Przygotowanie:
1. Do garnka wlej wodę, dodaj oba rodzaje cukru, przesiane kakao oraz margarynę. Garnek ustaw na najmniejszym płomieniu i podgrzewaj, aż margaryna się roztopi. Następnie wszystkie składniki wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i odlej pół szklanki, zaś resztę odstaw do ostygnięcia.
2. Do wystudzonej masy dodaj całe jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach. Gdy będzie już gładkie i pozbawione grudek, przełóż je do okrągłej formy, najlepiej z kominkiem.
3. Ciasto wstaw do nagrzanego do temperatury 170° C piekarnika i piecz około 40 minut.
4. Po wyjęciu odczekaj, aż murzynek ostygnie. Wyjmij go z formy i polej wcześniej odstawioną polewą. Gdyby wcześniej zastygła, naczynie z polewą ustaw w garnku z bardzo ciepłą wodą i przykryj. Po 5 minutach wyjmij z wody, przestudź, polej nią wierzch ciasta i posmaruj boki. Gdyby ciasto miało zanadto przypieczone brzegi, przed polaniem odkrój je. Na zastygającą polewę wysyp pokruszone orzechy i migdały.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 375 kilokalorii
Składniki na 14-16 sztuk: niepełna szklanka mąki, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3-4 łyżki kakao, 10 łyżek cukru, 3/4 szklanki coca-coli, 3/4 tabliczki czekolady lub gotowa polewa czekoladowa
Przygotowanie:
1. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę i kakao, dodaj proszek do pieczenia oraz cukier, a następnie wszystkie składniki wymieszaj.
2. Do drugiego naczynia wbij całe jajka, dodaj coca-colę (najlepiej świeżo otwartą, bo ma wtedy najwięcej gazu) oraz olej i wszystko wymieszaj.
3. Następnie szybko połącz składniki mokre z suchymi, chwilę wyrabiając je dłonią lub drewnianą łyżką, ale nie mikserem! Ciasto na muffinki nie może być gładkie i jednolite, powinno mieć grudki.
4. Tajemnica pięknie wyrośniętych i pulchnych muffinek tkwi w specjalnej formie do pieczenia. Najlepsza jest blacha z wgłębieniami, w które wkłada się papierowe papilotki i wypełnia je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki piecz ok. 25 minut w temperaturze 180° C. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika możesz jeszcze sprawdzić patyczkiem, czy na pewno są już upieczone.
5. Dopiero gdy babeczki zupełnie ostygną, usuń papilotki. Muffinki są pyszne solo, ale możesz polać każdą babeczkę polewą czekoladową lub stopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Będą wyglądały bajecznie, jeśli ozdobisz wierzch każdego ciastka kleksem bitej śmietany oraz kandyzowaną wisienką lub ozdobą w kształcie wisienki.
Przygotowanie: 35 minut
Porcja: 265 kilokalorii
Składniki na 16 porcji: 15 dag płynnego miodu, 20 dag masła, 50 dag mąki, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, łyżka sody oczyszczonej, torebka przyprawy do piernika, 10-15 dag cukru, tłuszcz i tarta bułka do formy, 2-4 łyżki powideł
Na masę: 2 szklanki mleka, 4 łyżki kaszy manny, 30 dag cukru pudru, 25 dag masła, 20 dag dżemu z czarnej porzeczki
Na polewę: 10 dag masła lub margaryny, 15 dag cukru, 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do lodówki. Ciasto powinno odpoczywać w chłodzie całą dobę.
2. Następnego dnia podziel ciasto na 4 części i każdą ułóż w osobnej foremce nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Placki piecz ok. 45 minut w temperaturze 180° C.
3. Przygotuj krem: zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę oraz cukier. Gotuj i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Potem ostudź.
4. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy. Placki przekładaj na przemian dżemem i kremem z kaszy, lekko je dociskając.
5. Przygotuj polewę: masło stop, wsyp cukier, wlej kakao rozprowadzone niewielką ilością wody, wymieszaj. Po przestudzeniu polej piernik. Ciasto będzie najsmaczniejsze po 2-3 dniach.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 415 kilokalorii
Świat i Ludzie 46/2011