Ciasta w paski
Są czasochłonne, ale za to bardzo efektownie się prezentują.
Składniki na 14 porcji: 6 jaj, 3 łyżki kakao, 1 szklanka śmietany do ubijania, 9 łyżek cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 8 łyżeczek żelatyny, 1 opakowanie czerwonej galaretki, np. truskawkowej, wiśniowej, do dekoracji: świeże owoce, bita śmietana, listki melisy itp.
1. Żelatynę rozpuścić, mieszając, w 0,5 l wody. Rozlać (po równo) do 3 miseczek. Wystudzić.
2. Masa I: Utrzeć 3 żółtka z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek i jedną część żelatyny. Masa II: utrzeć 3 żółtka z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek, drugą część żelatyny i 3 łyżki kakao. Masa III: śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny.
3. Na spód małej blaszki wylać masę I. Gdy zgęstnieje, wyłożyć masę II. Gdy zgęstnieje, wyłożyć masę III, odczekać, aż zgęstnieje. Na wierzch nałożyć rozpuszczoną i stygnącą galaretkę. Udekorować rozetkami bitej śmietany, schłodzić.
Składniki na 14 porcji: 4 jajka, 80 g cukru, 80 g mielonego maku, 40 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa: 1 puszka brzoskwiń, 0,7 l śmietany 30 proc., 3 łyżki cukru pudru, 3 zagęstniki do śmietany (śmietan-fix), 1 łyżka żelatyny
1. Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (przyspiesza ubijanie), powoli dosypując cukier. Pianę delikatnie wymieszać z żółtkami.
2. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać z makiem (suchy mak należy dwukrotnie zemleć). Porcjami dodawać, mieszając, do masy jajecznej. Podłużną formę wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 30 minut. Ciasto ostudzić. Używając długiego noża, przekroić wzdłuż na cztery cienkie placki.
3. Brzoskwinie przełożyć na sito, dobrze odsączyć z syropu (nie wylewać go!). Odsączone brzoskwinie pokroić w kostkę (kilka zostawić do dekoracji wypieku). Połowę syropu wlać do rondelka, zagotować. Następnie rozpuścić w niej żelatynę. Przestudzić i wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami.
4. Kremową śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru oraz zagestnika typu śmietan-fix. Część bitej śmietany zostawić do dekoracji. Resztę rozsmarować na trzech plackach biszkoptowych. Na warstwie śmietany rozłożyć brzoskwinie. Placki nałożyć na siebie, lekko dociskając. Przykryć odłożonym plackiem. Ciasto obłożyć bitą śmietaną (najlepiej za pomocą plastikowej łopatki) i udekorować brzoskwiniami. Wstawić do lodówki, aby krem dobrze stężał.
Składniki na 12 porcji: 5 dag gorzkiej czekolady, 3 jajka, 20 dag cukru, 17,5 dag mąki pszennej, pół torebki proszku do pieczenia, 6 łyżek oleju, 1 łyżka kakao, 4 łyżki mleka, 1 puszka (425 ml) mleka kokosowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 10 dag mielonego twarożku, zrumienione grube wiórki kokosowe do dekoracji
1. Czekoladę połamać na kawałeczki, stopić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z 6 łyżkami wody i 8,5 dag cukru. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, porcjami dosypywać do utartych żółtek na przemian z porcjami oleju. Białka ubić z 8,5 dag cukru, ostrożnie wymieszać z ciastem. Podzielić je na dwie części. Do jednej dodać kakao, stopioną czekoladę i 4 łyżki mleka. Drugą wymieszać z 3 łyżkami mleka kokosowego.
2. Tortownicę (śr. 22 cm) wysmarować masłem. Na jej spodzie rozsmarować kilka łyżek jasnego ciasta, nałożyć na nie porcję ciasta czekoladowego. Podobnie nakładać kolejne warstwy. Piec ok. 40 minut w 175°C. Ciasto lekko przestudzić na kratce kuchennej, zdjąć obręcz tortownicy i odstawić, aby ciasto dobrze wystygło.
3. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami cukru i odrobiną zimnej wody. Resztę mleka kokosowego zagotować, wlać rozrobioną mąkę. Mieszając, gotować minutę. Wystudzić, wymieszać z twarożkiem. Krem równomiernie rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi.
Życie na gorąco 3/2012