Reklama

Ciasta z budyniem

Gdy zostanie nam nieco kremu budyniowego, napełnijmy nim kruche babeczki.

Waniliowa kremówka z lukrem

Składniki na 6 porcji: 6 płatów mrożonego francuskiego ciasta (po ok. 4,5 dag każdy), 400 ml + 5 łyżek mleka, 1 torebka budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 10 dag śmietany kremówki, posiekane pistacje oraz plasterki cytryny do dekoracji.

Płaty ciasta francuskiego rozłożyć jeden obok drugiego i pozostawić w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną. Następnie składać po trzy płaty ciasta. Rozwałkować na dwa placki o wymiarach 12x30 cm. Dwie blaszki do pieczenia (o wymiarach jak wyżej) wyłożyć pergaminem. Ułożyć w nich rozwałkowane placki. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia para miała ujście). Formy z ciastem kolejno wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec po 20-25 minut.

Reklama

Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń. Gotować, mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą (na kremie budyniowym nie zrobi się kożuch) i odstawić do wystudzenia.

Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z zimnym budyniem. Placki przełożyć kremem budyniowym. Wierzch ciasta posmarować lukrem. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę pociąć na 6 porcji. Udekorować pistacjami i plasterkami cytryny.

Torcik serowy z truskawkami

Składniki: 150 g margaryny (masła), 80 g cukru pudru, 220 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko. Krem:  600 ml mleka, 200 g drobnego cukru, 2 torebki budyniu waniliowego,250 g tłustego twarogu. Wykończenie: 250 g truskawek, 1 przejrzysta galaretka.

Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, masło, cukier i jajko posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykroić koło o średnicy 26 cm. Wyłożyć nim dno tortownicy, ponakłuwać widelcem. Resztę ciasta rozwałkować na pas o szerokości 4 cm, wylepić nim krawędzie formy. Piec do przyrumienienia, ok. 15 minut, w 180°C.

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty krem. Połączyć go z twarogiem. Jeszcze ciepły krem rozsmarować na podpieczonym korpusie i wstawić jeszcze na ok. 30 minut do piekarnika (180°C).

Kiedy ciasto wystygnie (w formie), na wierzchu poukładać plasterki truskawek (lub cząstki brzoskwini z puszki). Zalać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc).

Fale Dunaju z kremem

Składniki: 250 g cukru pudru, 350 g margaryny (lub masła), 450 g mąki tortowej, 1 proszek do pieczenia, 5 jajek, 120 ml mleka, 2 łyżki kakao, 100 g gotowej polewy czekoladowej, 500 g brzoskwini z syropu, 50 g uprażonych płatków migdałowych, tłuszcz oraz mąka krupczatka do formy. Krem: 2 torebki budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 250 g masła, 5 łyżek cukru pudru.

Margarynę (masło) wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej, by zmiękła. Potem utrzeć z cukrem na pianę. Ucierając, dodawać mąkę (z wmieszanym w nią proszkiem do pieczenia) i jajka. Wlać mleko, wymieszać. Powinno powstać rzadsze ciasto. Podzielić je na dwie części. Do jednej dosypać proszek kakaowy, wymieszać.

Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać mąką krupczatką. Na dnie rozsmarować jasne ciasto i za pomocą szpatułki utworzyć na nim fale. Wlać ciemne ciasto, plastikową łopatką wygładzić powierzchnię. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Z proszku budyniowego i mleka ugotować gęsty krem. Masło utrzeć z cukrem. Porcjami dodawać do przestygniętego budyniu i ucierać na jednolity krem. Na wystudzonym korpusie poukładać odcedzone z syropu brzoskwinie, przykryć kremem. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdobić esami-floresami z polewy czekoladowej i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: ciasta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy