Ciasta z powidłami
Domowe powidła i dżemy mogą w cieście zastąpić sezonowe owoce.
Składniki na 20 porcji: 600 g mąki krupczatki, sól, 120 g masła, 100 g cukru, 30 g drożdży, 300 ml mleka, 3 żółtka, skórka z cytryny
Nadzienie orzechowe: 180 g mielonych orzechów włoskich, 30 g bułki tartej, 80 g cukru, 100 ml mleka, 1 cukier wanilinowy
Nadzienie makowe: 200 g mielonego maku, 120 g cukru, 10 g masła, kandyzowana skórka cytryny, 200 ml mleka
Nadzienie twarogowe: 300 g twarogu, 80 g cukru, 80 g masła, 20 g rodzynków, 2 żółtka, 2 białka, 1 cukier wanilinowy
Nadzienie powidłowe: 200 g powideł śliwkowych, rum wg upodobania
Czas przygotowania: około 120 minut
1. Z podanych składników zagnieć półtwarde ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie orzechowe: wymieszać suche składniki i połączyć je z wrzącym mlekiem. Nadzienie makowe: sparzyć mak wrzącym mlekiem, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Nadzienie twarogowe: utrzeć masło z cukrem, cukrem wanilinowym, dodać twaróg, żółtka i rodzynki. Pod koniec ostrożnie wmieszać pianę z białek. Nadzienie powidłowe: powidła wymieszać z odrobiną rumu.
2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować na płaty równej wielkości. Płaty przenosić stopniowo (na wałku) na blachę, smarując nadzieniami w kolejności: powidłowym, orzechowym, makowym, twarogowym. Ostatni płat pokroić w pasy, poukładać na cieście, tworząc kratkę. Posypać rodzynkami. Piec 40 minut w 170°C.
Składniki na 16 porcji: 40 g drożdży, 2 żółtka, 100 g cukru, szczypta soli, 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 100 g masła
Krem: 250 g powideł, 3 łyżki rumu, wg upodobania: cynamon, wanilia, skórka z cytryny, tłuszcz do formy i posmarowania drożdżówek, cukier puder do posypania
Czas przygotowania: około 70 minut
1. Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do misy wsypać resztę mąki i cukier. Dodać sól, żółtka, roztopione masło (schłodzone) i zaczyn. Stopniowo dolewać mleko. Wymiesić ciasto. Odstawić w cieple, by wyrosło.
2. Powidła wymieszać z rumem i wg uznania: cynamonem, wanilią itp. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, podzielić radełkiem na ok. 16 kwadratów. Na każdym ułożyć nieco powideł. Formować bułeczki. Posmarować je tłuszczem i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec 35 minut. w 180°C. Przed podaniem bułeczki posypać cukrem pudrem.
Składniki na 12 porcji: 250 g mąki tortowej, 125 g miękkiego masła, 20 g cukru pudru, tłuszcz i mąka do formy
Krem: 160 g powideł, 800 g śliwek, 1 opakowanie cukru cynamonowego, 1 polewa czekoladowa, 150 ml bitej śmietany do dekoracji
1. Zrobić posypkę, mieszając przesianą mąkę tortową z cukrem pudrem i pokrojonym w kostkę miękkim masłem. Stopniowo dolewać wodę (ok. 6 łyżek). Ze składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, ostrożnie przenieść do formy. Podociskać palcami do krawędzi formy. Część ciasta przykrywającą dno ponakłuwać widelcem. Piec 12 minut w 170°C.
2. Podpieczony placek posmarować powidłami, poukładać ćwiartki śliwek. Posypać cukrem cynamonowym (lub cukrem wanilinowym wymieszanym z cynamonem). Ciasto znów wstawić do piekarnika. Piec jeszcze ok. 15 minut. Gdy przestygnie, posmarować je roztopioną polewą (można użyć silikonowego pędzelka), poczekać, aż stężeje. Wierzch ciasta udekorować rozetkami bitej śmietany i cząstkami śliwek.
Życie na gorąco 8/2011