Ciasteczka cantuccini z czekoladą
Czekoladowe desery są proste w przygotowaniu, a nie mają sobie równych! Wypróbuj przepis na włoskie ciasteczka cantuccini.

Składniki
- 450 g mąki
- 2 łyżki masła
- 1 garść migdałów lub orzechów
- 3 łyżki kakao (np. ciemnego z Ghany E.Wedel)
- 1 czekolada gorzka
- 1 szczypta soli
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Mąkę przesiej i wymieszaj z kakao, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i jajkami.
2. Masło rozpuść i wlej do masy. Dodaj orzechy lub migdały i posiekaną czekoladę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego podłużne wałki (o średnicy ok. 5 cm) i piecz je ok. 30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Jeszcze gorące pokrój na ukośne kawałki, przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 10 minut, by stały się chrupiące.
Zobacz także: