Reklama

Ciasteczka cantuccini z czekoladą

Czekoladowe desery są proste w przygotowaniu, a nie mają sobie równych! Wypróbuj przepis na włoskie ciasteczka cantuccini.

Składniki

  • 450 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 garść migdałów lub orzechów
  • 3 łyżki kakao (np. ciemnego z Ghany E.Wedel)
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Mąkę przesiej i wymieszaj z kakao, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i jajkami. 

2. Masło rozpuść i wlej do masy. Dodaj orzechy lub migdały i posiekaną czekoladę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego podłużne wałki (o średnicy ok. 5 cm) i piecz je ok. 30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

3. Jeszcze gorące pokrój na ukośne kawałki, przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 10 minut, by stały się chrupiące.

Reklama

Zobacz także:

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy