Ciasteczka owsiane
Zacznij teraz. Po godzinie można się już nimi zajadać.
Czekoladę drobno posiekać. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać z cynamonem.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i wanilią, połączyć z mąką, płatkami owsianymi, kawałkami czekolady i żurawiną. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać 1-2 łyżki mleka lub wody.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą rozgnieść i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec do zrumienienia, ok. 10-12 minut w temperaturze. 180°C.
Studzić na drucianej siatce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 12 dag masła
- 1 jajko
- po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- proszku do pieczenia, cynamonu,
- cukru waniliowego
- 10 dag białej czekolady
- 5 dag żurawiny
- sól