Ciasteczka z dziurką
Mąkę przesiej na blat. Dodaj sól, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Do zmieszanych sypkich składników wbij żółtka, dołóż też schłodzoną margarynę w kawałkach.
Szybkimi ruchami zagnieć ciasto. Następnie schładzaj je w lodówce przez godzinę. Po wyjęciu rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Odpowiednią foremką, np. kwiatkiem, wycinaj parzystą ilość ciasteczek tego samego kształtu. Rozłóż je na blasze i podpiecz przez 5 minut.
Upieczone i przestudzone już ciastka podziel na pół. Jedną część pozostaw pełną, w pozostałych wytnij środki - zrób dziurkę, np. za pomocą małej szklaneczki.
Gotowe, wszystkie ułóż na natłuszczonej blasze i piecz po raz drugi partiami przez 10 minut, w temperaturze 180˚C. Upieczone łącz parami: ciastko całe i z dziurką, przekładając je konfiturą. Oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: