Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi
Domowe słodycze bez wychodzenia z domu to najlepsza opcja na osłodzenie sobie dnia. Polecamy przepis na proste w przygotowaniu chrupiące ciasteczka.

Składniki
- 125 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- łyżka miodu
- jajko
- 175 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g orzechów włoskich lub migdałów
- 50 g rodzynek
- 30 g mlecznej czekolady
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania:
1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Orzechy i czekoladę drobno siekamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
2. Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier, zwykły i wanilinowy oraz miód. Miksujemy 5-7 minut. Dodajemy jajko i ucieramy 30 sekund. Wsypujemy mąkę i miksujemy chwilę.
3. Kolejno dodajemy rodzynki, orzechy, czekoladę i mieszamy. Na koniec wsypujemy płatki kukurydziane i delikatnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy) i pieczemy ok. 15 minut w 180°C.
Zobacz także: