Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi

Domowe słodycze bez wychodzenia z domu to najlepsza opcja na osłodzenie sobie dnia. Polecamy przepis na proste w przygotowaniu chrupiące ciasteczka.

Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz ciasteczka z rodzynkami i płatkami
Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz ciasteczka z rodzynkami i płatkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • łyżka miodu
  • jajko
  • 175 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich lub migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania:

1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Orzechy i czekoladę drobno siekamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

2. Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier, zwykły i wanilinowy oraz miód. Miksujemy 5-7 minut. Dodajemy jajko i ucieramy 30 sekund. Wsypujemy mąkę i miksujemy chwilę.

3. Kolejno dodajemy rodzynki, orzechy, czekoladę i mieszamy. Na koniec wsypujemy płatki kukurydziane i delikatnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy) i pieczemy ok. 15 minut w 180°C.

Zobacz także:

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?