Reklama

Ciastka owsiane z bakaliami i imbirową nutą

Posypmy waniliowym cukrem pudrem.

Składniki

  • 350 g płatków owsianych
  • 250 g masła
  • 3 jaja
  • 50 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g suszonych moreli
  • 150 g mieszanki suszonych owoców egzotycznych
  • po 50 g migdałów i orzechów nerkowca
  • 150 g cukru
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

1. Morele i egzotyczne owoce drobno siekamy. Orzechy nerkowca i migdały podprażamy na patelni bez tłuszczu i przekładamy na talerz. Kiedy wystygną, kroimy na małe kawałki.

2. Masło roztapiamy, dodajemy do płatków owsianych i odstawiamy w misce, żeby wystygły. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

3. Do płatków owsianych dodajemy migdały, orzechy nerkowca, imbir w proszku, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy utarte jaja z cukrem i pokrojone owoce. Wyrabiamy ręką, żeby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy miskę z ciastem na 30 minut.

Reklama

4. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rękami ok. 80 niedużych kulek. Po 20 układamy na blachach i lekko spłaszczamy. Pieczemy 10-12 minut w 180ºC na jasnozłoty kolor. Ciastka przekładamy na płaskie talerze, aby wystygły. Możemy je polukrować.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy