Ciastka owsiane z bakaliami i imbirową nutą
Posypmy waniliowym cukrem pudrem.
1. Morele i egzotyczne owoce drobno siekamy. Orzechy nerkowca i migdały podprażamy na patelni bez tłuszczu i przekładamy na talerz. Kiedy wystygną, kroimy na małe kawałki.
2. Masło roztapiamy, dodajemy do płatków owsianych i odstawiamy w misce, żeby wystygły. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3. Do płatków owsianych dodajemy migdały, orzechy nerkowca, imbir w proszku, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy utarte jaja z cukrem i pokrojone owoce. Wyrabiamy ręką, żeby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy miskę z ciastem na 30 minut.
4. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rękami ok. 80 niedużych kulek. Po 20 układamy na blachach i lekko spłaszczamy. Pieczemy 10-12 minut w 180ºC na jasnozłoty kolor. Ciastka przekładamy na płaskie talerze, aby wystygły. Możemy je polukrować.