Ciasto Anielskie
Oto amerykański klasyk (Angel Food Cake) - biszkopt na białkach, którego genialność leży w jego prostocie. Puszyste i lekkie jak anielskie skrzydła, białe jak anielska suknia.
Rozpływa się w ustach i nawet bez dodatków jest niewiarygodnie pyszne. Tradycyjnie piecze się je w okrągłej formie z kominem i w niej udaje się najlepiej. Piec trzeba ostrożnie, ale jeżeli będziecie dokładnie przestrzegać przepisu, wszystko powinno pójść dobrze. Zwłaszcza, że to przepis od mistrzyni cukiernictwa, Anny Olson, przed którą nawet najbardziej skomplikowane wypieki nie mają tajemnic!
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 2. Przesiej dwukrotnie mąkę z cukrem i odstaw na bok.
3. Ubij białka z winianem potasu i solą, aż powstanie piana i dodaj cukier puder. Ubijaj dalej, ale nie na sztywno (białka mają jeszcze spadać z trzepaczki) i dodaj wanilię.
4. Do ubitych białek dodaj mąkę w dwóch kolejnych porcjach i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Weź formę do pieczenia i wlej przygotowaną wcześniej masę. Piecz 30-35 minut, aż do momentu, kiedy ciasto będzie sprężyste (staraj się nie otwierać piekarnika przynajmniej przez pierwsze 25 minut).
5. Po wyjęciu z piekarnika odwróć formę z ciastem do góry nogami i pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia. By je wyjąć, użyj szpachelki. Przejedź nią wokół ciasta, odwróć formę do góry nogami i delikatnie pukaj, aż ciasto samo wypadnie na blat.
6. Sprawdzone dodatki to bita śmietana z owocami, ale można także podawać ciasto bez dodatków.
7. Ciasto powinno się nadawać do jedzenia przez jakieś 3 dni. Trzymaj je dobrze zawinięte, ale nie w lodówce.
Przepis: Anna Olson
Polsat Food Network