- Po szklance brązowych i złotych rodzynek
- 2 szklanki różnych suszonych, niesłodzonych owoców (np. morele, jabłka, gruszki, wiśnie)
- Szklanka posiekanych suszonych fig
- 2,5 szklanki różnych orzechów (orzechy włoskie, pistacje, migdały, orzechy brazylijskie)
- Opcjonalnie kandyzowane skórki owoców, kandyzowany imbir
- ¾ szklanki ciemnego rumu
- 1 szklanka mąki
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, szczypta soli
- 100 g masła
- Pół szklanki brązowego cukru
- Pół szklanki soku pomarańczowego
- 1 tarte jabłko
- 4 jajka
Suszone owoce i rodzynki namocz w rumie przez noc.
Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszaj w dużej misce. Ubij masło z cukrem, kolejno dodawaj jajka. Powoli dodawaj mąkę z przyprawami. Dodaj sok pomarańczowy i starte jabłko. Następnie dodaj suszone owoce, orzechy i kandyzowane dodatki i dobrze wymieszaj.
Nałóż do dwóch keksówek i piecz w temperaturze 150 st. C przez 1 godz. 15 minut - 1 godz. 30 minut.