Reklama

​Ciasto bardzo bakaliowe

Idealne na święta.

Składniki

  • Po szklance brązowych i złotych rodzynek
  • 2 szklanki różnych suszonych, niesłodzonych owoców (np. morele, jabłka, gruszki, wiśnie)
  • Szklanka posiekanych suszonych fig
  • 2,5 szklanki różnych orzechów (orzechy włoskie, pistacje, migdały, orzechy brazylijskie)
  • Opcjonalnie kandyzowane skórki owoców, kandyzowany imbir
  • ¾ szklanki ciemnego rumu
  • 1 szklanka mąki
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, szczypta soli
  • 100 g masła
  • Pół szklanki brązowego cukru
  • Pół szklanki soku pomarańczowego
  • 1 tarte jabłko
  • 4 jajka

Suszone owoce i rodzynki namocz w rumie przez noc.

Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszaj w dużej misce. Ubij masło z cukrem, kolejno dodawaj jajka. Powoli dodawaj mąkę z przyprawami. Dodaj sok pomarańczowy i starte jabłko. Następnie dodaj suszone owoce, orzechy i kandyzowane dodatki i dobrze wymieszaj.

Nałóż do dwóch keksówek i piecz w temperaturze 150 st. C przez 1 godz. 15 minut - 1 godz. 30 minut.

 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy