​Ciasto bardzo bakaliowe

Ciasto bakaliowe
Ciasto bakaliowe123RF/PICSEL

Składniki

  • Po szklance brązowych i złotych rodzynek
  • 2 szklanki różnych suszonych, niesłodzonych owoców (np. morele, jabłka, gruszki, wiśnie)
  • Szklanka posiekanych suszonych fig
  • 2,5 szklanki różnych orzechów (orzechy włoskie, pistacje, migdały, orzechy brazylijskie)
  • Opcjonalnie kandyzowane skórki owoców, kandyzowany imbir
  • ¾ szklanki ciemnego rumu
  • 1 szklanka mąki
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, szczypta soli
  • 100 g masła
  • Pół szklanki brązowego cukru
  • Pół szklanki soku pomarańczowego
  • 1 tarte jabłko
  • 4 jajka
Zmysłowe smaki: Ciasto z serem feta i szpinakiemINTERIA.TVInteria.tv
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?